Kurczak po kenijsku czyli aksamitny sos z dodatkiem masła orzechowego - to danie, które przygotujecie w 25-30 minut. Najlepiej smakuje z ryżem: białym, brązowym bądź dzikim. Nie pierwszy raz zdarzyło mi się dodać masło orzechowe do dania wytrawnego. Przygotowywałam z jego dodatkiem m.in. zupę, makaron i kurczaka. Każda z tych potraw była pyszna i miała niezapomniany smak. Również ten sos mogę polecić z czystym sumieniem. Masło orzechowe nie dominuję nad całością. Nie jest go ani za dużo, ani za mało - daje delikatny, orzechowy posmak. A dzięki niemu sos jest bardzo kremowy.
Zdjęcia dania wykonałam na mojej nowej desce - to jej debiut 🙂 Za jej przygotowanie dziękuję mojemu Michałowi. Kosztowała mnóstwo czasu i zaangażowania, dziękuję 😉
SKŁADNIKI :
- 1 podwójna pierś z kurczaka (około 500g),
- 1 duża cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 puszka pomidorów krojonych (400g),
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- 2 czubate łyżki masła orzechowego,
- Sól,
- Pieprz,
- Słodka i ostra papryka,
- Olej do smażenia,
- Ryż do podania
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Mięso z kurczaka płuczemy, osuszamy i kroimy w małe kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. Pod koniec dodajemy przeciśnięty czosnek. Następnie dodajemy pomidory z puszki i koncentrat, mieszamy i dusimy pod przykryciem około 10 minut. Kolejno dodajemy mięso, mieszamy i smażymy kolejne 10-15 minut pod przykryciem (do momentu aż sos zrobi się gęsty, cała woda z pomidorów odparuję). Wówczas dodajemy masło orzechowe, dokładnie mieszamy. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Podajemy z ryżem np. dzikim.
Smacznego 🙂