Takie mięsko jadłam u szwagierki Oli na działce. Bardzo przypadł mi do gustu słodki smak sosu w połączeniu z papryką i soczystymi kawałkami mięsa. Oczywiście wzięłam przepis od szwagierki i za kilka dni zrobiłam go w swojej kuchni 😉
Mięsko w sosie robi się dość szybko i spójrzcie tylko na listę składników - jest krótka i prosta. Fajną sprawą jest dodanie do mięsa nie tylko ananasa, ale także zalewy z ananasa. Nadaje ona dodatkowej słodyczy całemu daniu.
Mięsko robiłam już dwukrotnie - z szynką i z karkówką. Przyznać muszę, że wersja bardziej tłusta czyli z dodatkiem karkówki, smakowała nam bardziej.
Więcej przepisów na gulasze
- Gulasz wieprzowy z suszonymi grzybami
- Amerykański gulasz
- Gulasz wołowy z pomidorami
- Gulasz drobiowy z pekinką
Pyszny sosik mięsno ze słodkim akcentem. Najlepiej smakuje z ryżem.
Wieprzowina z papryką i ananasem
Składniki:
- 1kg wieprzowiny (łopatki, szynki lub karkówki),
- 1 duża papryka,
- 1 cebula,
- 1 puszka ananasa,
- sól
- pieprz,
- ostra papryka,
- smalec do smażenia
- 2 ziela angielskie,
- 2 liście laurowe
Przygotowanie:
Mięso kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w większą kostkę. Ananasa odsączamy z zalewy. Zalewę zachowujemy. A plastry ananasa kroimy w kostkę troszkę mniejszą niż kostka papryki.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę smalcu. Wkładamy mięso z cebulą i smażymy razem na większym ogniu aż mięso zarumieni się z każdej strony. Podsmażone mięso z cebulą przekładamy do garnka. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe oraz pokrojonego ananasa wraz z zalewą. Dodajemy jeszcze wodę - taką ilość, aby mięso było zakryte wodą i cienka jej warstwa wystawała ponad poziom mięsa. Dodajemy dużą szczyptę soli, pieprzu i szczyptę ostrej papryki. Dusimy pod przykryciem 30 minut.
Następnie dodajemy paprykę, zagotowujemy. Dusimy jeszcze pod przykryciem około 30-60 minut. W międzyczasie sos doprawiamy do smaku. Ewentualnie dolewamy wodę, gdyby wyparowała podczas gotowania. Sos jest gotowy. Można go ewentualnie zagęścić odrobiną mąki. Smacznego!