Tarta biszkoptowa z malinami

Witajcie w "Weekendowej Cukierence". Lato w pełni i mnóstwo owocków do kupienia. Zrobiłam już w tym roku ciasto z truskawkami, jagodami, malinami, brzoskwiniami. Przede mną jeszcze śliwki i jabłka oraz jeżyny.

Dziś przychodzę do Was z przepisem na bardzo proste, a jakże efektowne ciacho. Jest to po prostu lekki biszkopt z bitą śmietaną i owocami. Ale pieczemy go w formie na tartę. Biszkopt po upieczeniu odwracamy. Forma do tarty jest wypukła na spodzie więc po odwróceniu uzyskujemy miejsce na krem. Ot i cała filozofia. Takie proste, a takie efektowne 🙂 Oczywiście zamiast malin możecie dać inne owocki.

Tarta biszkoptowa z malinami

Tarta biszkoptowa z malinami

Więcej przepisów na tarty

Tarta biszkoptowa z malinami

Tarta biszkoptowa z malinami

Prosta do przygotowania, a jaka dekoracyjna tarta z kremem śmietankowym i malinami.

Tarta biszkoptowa z malinami

Składniki:

  • SPÓD BISZKOPTOWY:
  • 3 jajka,
  • 120g cukru,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • szczypta soli,
  • 100ml oleju,
  • 2 łyżki mleka,
  • 200g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (8g),
  • KREM ŚMIETANKOWY:
  • 250g śmietany kremówki 36%,
  • 250g serka mascarpone,
  • 2 łyżki cukru pudru (20g),
  • 1 cukier wanilinowy (16g),
  • DODATKOWO:
  • 300-350g malin,
  • listki mięty do dekoracji

Przygotowanie:

SPÓD BISZKOPTOWY: Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Foremkę do tarty o średnicy 28cm smarujemy cienką warstwą masła i oprószamy bułką tartą.

Jajka wbijamy do miski. Dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Miksujemy na najwyższych obrotach miksera przez 5 minut. Powinniśmy otrzymać puszystą masę jajeczną. Zmniejszamy obroty na mniejsze i dodajemy olej oraz mleko. A na sam koniec dodajemy suche składniki i mieszamy do połączenia. Masę biszkoptpwą przelewamy do foremki. Wyrównujemy. Pieczemy około 15-18 minut w temperaturze 180 stopni, góra-dół (do suchego patyczka). Gdy ciasto lekko wystygnie to odwracamy je na kratkę lub na deskę do góry nogami. Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Tarta biszkoptowa z malinami

Tarta biszkoptowa z malinami

Po tym czasie na biszkoptowy spód wykładamy krem śmietankowy i maliny. Spód biszkoptowy możemy odrobinę nasączyć wodą z sokiem z cytryny. Smacznego!

TUTAJ znajdziesz filmik z przygotowania ciasta.

KREM ŚMIETANKOWY: Pamiętajcie, by dobrze schłodzić śmietanę i mascarpone przed ubiciem - jest to gwarancją udanego kremu.

Przygotowanie kremu śmietankowego

Przygotowanie kremu śmietankowego

Śmietanę kremówkę, serek mascarpone, cukier wanilinowy i cukier puder umieszczamy w misie miksera. Ubijamy je na najwyższych obrotach miksera aż do uzyskania gęstego i puszystego kremu. Warto zebrać szpatułką masę ze ścianek podczas miksowania, aby krem był jednolity.

* Najczęściej używam śmietany kremówki 36% Piątnica.

Tarta biszkoptowa z malinami

Tarta biszkoptowa z malinami

Jeśli przygotujesz tartę biszkoptową z malinami to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź