Zawsze mam w lodówce opakowanie serka wiejskiego. Ratuje mnie, gdy nie mam czasu przygotować wartościowego posiłku. Wystarczy wówczas kromka pieczywa, garść pomidorków i serek wiejski. A gdy mam więcej czasu to uwielbiam przygotowywać z niego różne potrawy na słodko i wytrawnie.
TUTAJ znajdziesz więcej przepisów z serkiem wiejskim.
Moje najnowsze odkrycie to placuszki bananowe z serkiem wiejskim. Są niezwykle delikatne i wilgotne. To placki raczej z tych płaskich niż puszystych, ale wychodzi ich całkiem sporo i fajnie układają się w stertę. Nie wymagają zbyt dużej ilości składników, bo to tylko serek, jajka, banan, mąka i proszek do pieczenia. Najpierw pierwsze trzy składniki miksuje na mus w blenderze. Dopiero później dodaje mąkę i proszek do pieczenia. Ważne, aby serek zmiksować na gładko. Wówczas praktycznie nie czuć go w smaku, bo nie mamy tych granulek.
Im mniej mąki dodamy tym placki będą delikatniejsze. Placki udadzą się już z 50g mąki, ale jeśli wolisz wersję bardziej sztywną to dodaj tej mąki nawet 70g. Ja do swoich użyłam mąki pełnoziarnistej dlatego placki mają ciemniejszy kolorek. Smakujcie Kochani i dajcie znać, jak Wasze wrażenia 🙂
Ja placuszki zjadłam w towarzystwie kilku orzechów, aby posiłek był lepiej zbilansowany. Ale nawet same są już bardzo sycące.
Więcej przepisów z serkiem wiejskim "na słodko"
Pyszne i delikatne placuszki, które super sprawdzą się także dla najmłodszych.
Placuszki bananowe z serkiem wiejskim
Składniki (2 porcje):
- 1 banan,
- 2 jajka,
- 1 serek wiejski (200g),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (4g),
- 50-60g mąki pszennej
Przygotowanie:
* Z jednego banana po obraniu uzyskałam 125g miąższu.
Do naczynia miksera wkładamy: banana, jajka, serek wiejski. Miksujemy blenderem do otrzymania gładkiego musu. Zawartość blendera przelewamy do miski. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy do połączenia.
*Im mniej mąki damy tym delikatniejsze placuszki otrzymamy. Dodajmy najpierw 50g i zobaczmy konsystencję ciasta. Użyłam mąki pszennej pełnoziarnistej dlatego placuszki mają ciemniejszy kolor. Super sprawdzi się także zwykła mąka pszenna czy orkiszowa.
Placki smażymy na rumiano z obu stron na rozgrzanej patelni. Wystarczy do nich odrobina tłuszczu, ale smażą się też super na suchej patelni. Smacznego!
Uwaga: Kaloryczność policzyłam przy założeniu 60g mąki.
1 porcja zawiera około 340kcal.w tym:
- węglowodany – 35g,
- białko – 23g,
- tłuszcz – 11,6g,
- błonnik – 4,7g.
Placki proponuję podać na drugie śniadanie.
Pyszne 😋 i proste, a poziom glikemii po nich super
Super ♥️ No to świetnie 😃 I z czym je podałaś?
Twój komentarz
Super, dziękuję za odpowiedź 😃
Placuszki wychodzą pyszne, baaardzo puszyste!!!! POLECAM 🙂
Ślicznie dziękuję ♥️