Smak lata w środku zimy? Czemu nie! Wykorzystaj zapasy czerwonej porzeczki i przygotuj ze mną pyszne muffinki. Zamroziłam w tym roku mnóstwo świeżych owoców. Jagody wykorzystałam ostatnio we frużelinie w torcie bezowym. Czarne porzeczki wykorzystałam jako nadzienie do ciasta Pani Walewska. Truskawki wykorzystałam w cieście Makowa chmurka. Malinki serwuje w owsiankach lub zatapiam w galaretce na wierzchu ciasta. Najwięcej jednak mam...czerwonych porzeczek. Ostatnio przygotowałam z nimi drożdżówki, a dziś przepyszne muffiny.
Kwaśna porzeczka, migdałowy smak otulony mięciutkim i puszystym ciastem - tak w kilku słowach można opisać te muffiny. Są przepyszne! Idealnie pasują do kubka gorącej zimowej herbatki.
Często zadawane pytania
Czym zastąpić śmietanę?
Śmietanę 18% możesz zastąpić w tym przepisie jogurtem naturalnym typu greckiego.
Gdzie kupić marcepan?
Marcepan znajdziesz w sklepach internetowych np. Allegro. Ja najczęściej kupuje marcepan w Lidlu, marki Belbake. Jest w jasnożółtym opakowaniu, pakowany po 200g. Jest już na stałe w asortymecie, bo kiedyś widziałam go tylko w okresie świątecznym.
Wyszło mi więcej niż 12 muffinek, dlaczego?
Zauważyłam, że w zależności od producenta, formy muffinkowe różnią się głębokością. W typowej formie na muffiny powinno wyjść dokładnie 12 babeczek. Formy z niektórych hipermaketów są płytsze - wówczas muffinek może wyjść 14 lub 16 sztuk. Nakładaj ciasta prawie do pełna papilotki - tak jak pokazałam na zdjęciu. Wówczas będziesz mieć pewność, że ciasto nie wypłynie z papilotki.
Więcej przepisów na muffinki
- Muffinki z żurawiną
- Muffinki piernikowe choinki
- Muffinki pomarańczowe z żurawiną
- Cytrynowe muffinki z borówkami
Puszyste i wilgotne muffiny migdałowe wypełnione kwaśną porzeczką. Do ich przygotowania super sprawdza się także mrożona porzeczka czy inne kwaśne owoce.
Muffiny z porzeczką i marcepanem
SKŁADNIKI (12 sztuk):
- 2 jajka,
- 230g gęstej śmietany 18%,
- 250g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (8g),
- 1/2 łyżeczka ekstraktu migdałowego,
- ¼ łyżeczki soli,
- 170 cukru,
- 120ml oleju,
- DODATKOWO:
- 30g płatków migdałowych,
- 250g czerwonej porzeczki,
- 100g marcepanu
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki na muffinki powinny być w temperaturze pokojowej. Marcepan ścieramy na grubych oczkach tarki lub drobno kruszymy rękoma.
Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier. Ubijamy je mikserem na najwyższych obrotach przez 5 minut. Powinniśmy otrzymać puszystą masę jajeczną o jaśniejszym kolorze. Dodajemy śmietanę, olej, ekstrakt migdałowy i mieszamy chwilkę na wolnych obrotach miksera. Dodajemy suche składniki w trzech turach i miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Dodajemy porzeczkę i marcepan, mieszamy delikatnie.
* Jeśli używamy porzeczek mrożonych to nie rozmrażamy ich wcześniej.
** Takie papierowe papilotki zamówiłam na Allegro.
Masę przekładamy do formy muffinkowej wypełnionej papilotkami. Nakładamy muffinki prawie do pełna papilotki. Wierzch muffinek posypujemy płatkami migdałów.
Muffinki pieczemy około 25-27 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, góra-dół (do suchego patyczka). Życzę smacznego!