Witam ciepło po świętach 🙂 Jeśli po świątecznym ucztowaniu zostało Wam kapusty z grochem proponuję wykorzystać ją jako farsz do pierogów. Takie pierogi sprawdzą się też świetnie jako wigilijne danie zamiast tradycyjnej kapusty z grochem, ale to już pewnie za rok 🙂 Przypominam przepis na pyszną kapustę z grochem i zachęcam Was do przygotowania pierogów, podane z czerwonym barszczem smakują wyśmienicie 🙂
Składniki:
- 250g mąki,
- 1 łyżka oliwy,
- letnia woda,
- szczypta soli,
- 500g kapusty z grochem,
- masło do polania,
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy oliwę i stopniowo wlewamy letnią wodą zagniatając ciasto. Następnie ciasto przenosimy na stolnicę, podsypujemy je mąką i wyrabiamy aż stanie się elastyczne. Ciasto rozwałkowujemy na placek ok.5mm i większą szklanką wycinamy koła. Na każdym kole kładziemy około 1 łyżeczki kapusty z grochem. Zlepiamy pierogi.
Zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Wrzucamy pierogi i gotujemy około 2-3 minuty od wypłynięcia. Podajemy polane np. rozpuszczonym masłem i ze szklaneczką czerwonego barszczu. Pierogi można podać również z podsmażonym boczkiem. Życzę smacznego 🙂