Przygotowanie domowej chińszczyzny zajmuje kilkanaście minut. A jeśli bardzo lubicie dania z chińską nutą, to na pewno skusicie się na ryż smażony z łososiem i warzywami oraz jajecznym omletem. Danie to jest bardzo sycące, świetnie się odgrzewa, to idealny pomysł na szybki obiad, także do pracy.
Składniki:
- 200g ryżu,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 300g łososia (filet),
- 200g fasolki szparagowej mrożonej lub świeżej,
- 200g brokuła mrożonego lub świeżego,
- 1 marchewka,
- 1 cebula,
- 3 jajka,
- 2 ząbki czosnku,
- 6 łyżek sosu sojowego,
- 2 łyżki oleju sezamowego,
- szczypta cukru brązowego (może być też biały),
- 1/2 łyżeczki imbiru sproszkowanego,
- szczypta chili,
Przygotowanie:
Ryż gotujemy z kurkumą krócej o 2-3 minuty niż podano na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy go. W tym czasie smażymy omlet. Do miski wbijamy jajka, dodajemy 2 łyżki sosu sojowego i dokładnie roztrzepujemy. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju, na gorący olej wlewamy jajka. Smażymy na wolnym ogniu pod przykryciem aż jajka się zetną a omlet się zarumieni. Wówczas obracamy go na druga stronę i smażymy do zarumienienia.
Po usmażeniu omlet studzimy i kroimy w cienkie paski. Łososia zalewamy zimną wodą, dodajemy szczyptę soli i gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut. Wyjmujemy go z wody, studzimy i rwiemy rękoma na małe kawałki. Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Z 4 łyżek sosu sojowego, oleju sezamowego, czosnku przeciśniętego przez praskę, cukru, chili i imbiru tworzymy sos. W głębokiej patelni bądź woku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i marchewkę i smażymy około 5-10 minut. Wówczas dodajemy brokuła podzielonego na różyczki i fasolkę szparagową. Smażymy razem aż warzywa będą miękkie, ale nie będą się rozpadać. Wówczas dodajemy ryż, dokładnie mieszamy i wlewamy sos. Ponownie mieszamy i dodajemy pokrojony omlet. Chwilkę razem smażymy i od razu podajemy. Danie można posypać sezamem. Życzę smacznego 🙂