Zapraszam na pierwszy jesienny wypiek w ramach "Weekendowej Cukierenki". Ostatnie dni zrobiły się chłodniejsze więc z miłą chęcią delektuje się teraz gorącą herbatą z cytryną. A do herbatki lubię podać kawałek ucieranego ciasta. Tym razem upiekłam pyszną babkę z jabłkami, która bardzo nam zasmakowała.
Babka z tartymi jabłkami to proste ciasto ucierane, które łączy w sobie smak jabłek, cynamonu i migdałów. Smak jabłek przebija delikatnie, ale nie jest narzucający się. Jabłka dodają tutaj wilgotności. Oczywiście najlepiej w tym przepisie użyć kwaśnych jabłek, typowych dla wypieków czyli szarej renety czy Antoniówki. Mielone migdały nadają ciastu fajnej tekstury. A cynamon zapewnia miły, korzenny akcent.
Myślę, że przy tym wypieku nie ma mowy o zakalcu. Wystarczy tylko użyć składników o temperaturze pokojowej. Pamiętajcie też, by babkę pokroić dopiero po całkowitym wystudzeniu. Długość pieczenia zależy od soczystości użytych jabłek. Także ciasto może piec się kilka minut dłużej - to normalne. Jeśli zacznie się spiekać to przykryjcie je z góry.
Więcej przepisów na ciasta z jabłkami
- Najlepsza szarlotka
- Szarlotka szwajcarska
- Szarlotka ala biszkoptowa
- Proste ciasto z jabłkami na oleju
Co powiesz na babkę z jesiennym akcentem? To puszysta i mięciutka babka wypełniona soczystymi, tartymi jabłkami, o delikatnie cynamonowym smaku. Świetnie pasuje do kawy i herbaty.
Babka z tartymi jabłkami
Składniki:
- 220g masła,
- 150g cukru,
- 1 cukier wanilinowy (16g),
- szczypta soli,
- 5 jajek r.M,
- 260g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 50g mielonych migdałów,
- 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu,
- DODATKOWO:
- 2 większa jabłka (około 400g),
- 2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej tzn. masło, jajka i jabłka wyjmujemy minimum 2 godziny wcześniej z lodówki i ustawiamy na blacie.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni, góra-dół. Formę na babkę o średnicy 22cm smarujemy cienką warstwą masła i oprószamy bułką tartą.
W jednej misce mieszamy ze sobą suche składniki: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, mąkę migdałową, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Jabłka obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne i ścieramy na grubych oczkach tarki. Powinniśmy otrzymać około 300-330g startych jabłek. Starte jabłka mieszamy z sokiem z cytryny i odstawiamy na bok.
*Do ciasta polecam użyć odmian jabłek przeznaczonych do wypieków tj. szarej renety lub antoniówki.
** Zamiast startych świeżych jabłek do ciasta można użyć prażonych jabłek - około 200g. Wówczas zmniejszamy ilość cukru do 120g, bo taki mus zawiera już dodany cukier.
Do miski wkładamy masło, dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Ucieramy je mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy po około 30 sekund po każdym dodaniu.
* Po dodaniu jajek masę może wydawać się zwarzona. Nie należy się tym przejmować. Po dodaniu suchych składników wszystko wróci do normy. Aby temu zapobiec przy dodaniu każdego jajka dodajemy odrobinę mąki i miksujemy na średnich obrotach miksera.
Dodajemy suche składniki i mieszamy krótko, tylko do połączenia. Na sam koniec dodajemy starte jabłka i mieszamy krótko szpatułką lub łyżką do połączenia. Ciasto na babkę jest gotowe. Przekładamy je do przygotowanej formy.
Babkę pieczemy około 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, góra-dół tzn. do suchego patyczka. Babkę po wystudzeniu wyjmujemy z foremki i oprószamy cukrem pudrem.
Ciasto przechowujemy do 3 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego!
Babka mega…Nie wiem dlaczego wyszła tylko taka ciemna.
Jeśli ktoś lubi bardzo slodkie to cukier ok,ale jeśli mniej, to najlepiej zmniejszyć proporcje. Polecam.
Dziękuję ♥️ Cieszę się, że smakowała.