Rolada czekoladowa z kremem jagodowym

Witam w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Mimo, że mamy jeszcze zimę, to za oknem robi się naprawdę piękna, wiosenna pogoda. Dlatego postanowiłam uszczuplić moją zamrażarkę i przygotować słodki deser z jagodami. I tak oto powstała pyszna czekoladowa rolada z kremem jagodowym. Ten krem jest po prostu przepyszny, rozpływa się w ustach. Przed podaniem roladę posypałam białą czekoladą. Co tu dużo mówić, jeśli tylko macie zamrożone jagody jej zachęcam do jej zrobienia. A jeżeli jagódek brak to trzeba czekać do wakacji. Smacznego 🙂

Składniki:

 

  • CIASTO:
  • 100g mąki,
  • 100g cukru,
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4 jajka,
  • 4 łyżki kakao,
  • 50g gorzkiej czekolady,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • KREM:
  • 250g jagód,
  • 1 łyżeczka żelatyny,
  • 3 łyżki gorącej wody,
  • 6 łyżek cukru,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka wody,
  • 250g mascarpone,
  • płatki białej czekolady do dekoracji

Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiewamy. Czekoladę ścieramy na tarce. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy cukier i cukier waniliowy. Następnie dodajemy po jednym żółtku ciągle ubijając. Dodajemy sypkie składniki oraz czekoladę i mieszamy całość łyżką aż do połączenia składników, nie dłużej. Masę przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy. Pieczemy w 180 stopniach około 10-12 minut.

Po tym czasie roladę szybko przekładamy na ściereczkę, spodem do góry, odklejamy papier i ciasto zwijamy razem ze ściereczką. Odstawiamy do ostygnięcia. Jagody płuczemy i przekładamy do garnka. Dodajemy cukier i na małym gazie podgrzewamy aż do rozpuszczenia się cukru. Wówczas dodajemy sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w łyżce wody i mieszamy. Całość zdejmujemy z ognia i przecieramy przez sito. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w 3 łyżkach gorącej wody i mieszamy. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Do miski wykładamy stężałą masę i mascarpone, miksujemy. Roladę rozwijamy, smarujemy kremem i ponownie zwijamy. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby stężała. Smacznego 🙂





1 Komentarz

  1. Świetna odmiana rolady aby zjeść coś na słodko! Właśnie takie smaki mają szansę na wygraną w naszym konkursie kulinarnym. Wystarczy, że dodasz do wpisu grafikę konkursową i kilka zdań od siebie (info dostępne na stronie https://e-turysta.net/konkurs-kulinarny/), a będziesz mogła wygrać chociażby aparat cyfrowy i promocję na Smaker.pl. Pozdrawiam i powodzenia! 🙂

Zostaw odpowiedź