Kotleciki jajeczne z kukurydzą i szczypiorkiem

Jeżeli czasem nie macie pomysłu na obiad albo chcecie zjeść coś lekkiego to polecam pyszne kotleciki z jajek 🙂

Są naprawdę pyszne mimo, że nie ma w nich mięsa są bardzo sycące. Można je z powodzeniem odgrzać. Można również dodać do nich ulubione warzywo, ja postawiłam na kukurydzę i szczypiorek 😉 Robi się je szybko, najdłużej schodzi chyba ze smażeniem. Zapewniam, że warto je przygotować i zróżnicować tygodniowy jadłospis 🙂

Składniki:
  • 5 jajek na twardo,
  • 1 jajko surowe,
  • 2 dymki,
  • 1 łyżka masła,
  • 3 łyżki kukurydzy,
  • 6-8 łyżek bułki tartej,
  • sól,
  • pieprz,
  • słodka papryka,
  • olej do smażenia

 

Przygotowanie:
 
Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i drobno siekamy. Cebulę i szczypiorek drobno siekamy. Cebulę szklimy na maśle. Do miski wsypujemy posiekane jajka, szczypiorek i cebulę odsączoną kukurydzą, wbijamy jajko, dodajemy 4 łyżki bułki tartej. Mieszamy wszystkie składniki, doprawiamy do smaku. Wilgotnymi rękoma formujemy kotleciki, obtaczamy je w pozostałej bułce tartej. Kotleciki smażymy na rumiano z każdej strony. Podajemy na ciepło z ulubionymi sosami. Smacznego 😉




Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź