Jeżeli czasem nie macie pomysłu na obiad albo chcecie zjeść coś lekkiego to polecam pyszne kotleciki z jajek 🙂
Są naprawdę pyszne mimo, że nie ma w nich mięsa są bardzo sycące. Można je z powodzeniem odgrzać. Można również dodać do nich ulubione warzywo, ja postawiłam na kukurydzę i szczypiorek 😉 Robi się je szybko, najdłużej schodzi chyba ze smażeniem. Zapewniam, że warto je przygotować i zróżnicować tygodniowy jadłospis 🙂
Składniki:
- 5 jajek na twardo,
- 1 jajko surowe,
- 2 dymki,
- 1 łyżka masła,
- 3 łyżki kukurydzy,
- 6-8 łyżek bułki tartej,
- sól,
- pieprz,
- słodka papryka,
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i drobno siekamy. Cebulę i szczypiorek drobno siekamy. Cebulę szklimy na maśle. Do miski wsypujemy posiekane jajka, szczypiorek i cebulę odsączoną kukurydzą, wbijamy jajko, dodajemy 4 łyżki bułki tartej. Mieszamy wszystkie składniki, doprawiamy do smaku. Wilgotnymi rękoma formujemy kotleciki, obtaczamy je w pozostałej bułce tartej. Kotleciki smażymy na rumiano z każdej strony. Podajemy na ciepło z ulubionymi sosami. Smacznego 😉