Kochani, witam Was już prawie świątecznie 😉 "Weekendowa Cukierenka" zaprasza na prawdziwie świąteczne ciasto. Myślę, że każdy z Was miał okazję spróbować miodowca czy miodownika, jest to jedno z tych ciast, które robię na specjalne okazje, a to dlatego, że nigdy mnie nie zawiedzie 🙂 Smakuje wyśmienicie, robi się je dość prosto. Jedyną pracochłonną rzeczą jest przygotowanie blatów ciasta. Polecam je Wam gorąco, bo na pewno będzie Wam smakowało 🙂
SKŁADNIKI:
- CIASTO:
- 100g miodu,
- 50g cukru,
- 50ml mleka,
- 2 łyżki rumu,
- 1 łyżka sody,
- 125g masła,
- 500g mąki tortowej,
- 2 jajka,
- KREM:
- 150 g mielonych orzechów włoskich,
- 600g masy kajmakowej,
- 375g masła,
- PONCZ:
- 50ml rumu,
- 50g miodu,
- DODATKOWO:
- 200g śmietany kremówki,
- cukier puder do smaku
- orzechy do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO: Do rondelka wsypać cukier i dodać miód. Wstawiamy an ogień i ciągle mieszając rozpuszczamy cukier. Do gorącej masy miodowej dodajemy mleko i rum, mieszamy. Następnie dodajemy masło, sodę i mieszamy aż do połączenia się składników. Masę lekko studzimy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajka i masę miodową, zagniatamy ciasto i wyrabiamy je na stolnicy.Ciasto dzielimy na 5 części. Każdą z nich cienko rozwałkowujemy i za pomocą tortownicy o średnicy 22 lub 24 cm wycinamy krążki. Pieczemy je około 8 min w 170 stopniach. Każdy blat ciasta należy piec osobno.
Podpiekamy również resztki ciasta, które nam zostały z odcięcia blatów.
KREM: Przygotowujemy krem. Miękkie masło ucieramy do białości, dodajemy masę kajmakową, chwilkę ucieramy i dodajemy zmielone orzechy. Kremem przekładamy blaty ciasta. Smarujemy również jego wierzch i boki krusząc podpieczone resztki ciasta. Blaty przed posmarowaniem kremem nasączamy ponczem. Ciasto owijamy folią aluminiową i odstawiamy na około 2 dni w chłodne miejsce.
Przed podaniem ozdabiamy je bitą śmietaną i orzechami.
Smacznego 😉
Przepysznie wygląda, zrobię na święta