Łopatka pieczona w rabarbarze

Gdzieniegdzie można dostać jeszcze rabarbar więc czym prędzej chce Wam pokazać przepis na fajną, domową wędliną ze słodką nutą. Mięso wychodzi bardzo smaczne, bardzo fajnie czuć w nim cynamon i goździki. I tak sobie myślę, że przed dodatek korzennych przypraw byłoby idealne na święta Bożego Narodzenia, tylko skąd wtedy wziąć rabarbar :/ Aczkolwiek polecam to mięsko zrobić teraz, latem, jest pyszne 😉
Mięsko można również zaserwować na obiad, wówczas proponuję podać je z kaszą kuskus.
Składniki:

  • 1 kg łopatki,
  • 150g rabarbaru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 3/2 łyżeczki cukru,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 3/4 łyżeczki cynamonu,
  • 7 goździków,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • woda 200ml,
  • rodzynki 50g,
  • do podania kasza kuskus
Przygotowanie:
 

Łopatkę płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie oprószamy ją solą i pieprzem. Rabarbar kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy wszystkie składniki, oprócz miodu i gotujemy około 5 minut. Po wyłączeniu lekko studzimy i dodajemy miód. Mięso zalać zalewą, wybrać takie naczynie, aby prawie całe mięso było w zalewie.

Naczynie zakryć folią spożywczą i dostawić na 2 doby do lodówki. Co 12 godzin mięso przekręcać w zalewie na drugą stronę. Mięso pieczemy (wraz z marynatą) przez około półtorej godziny w temperaturze 190 stopni. Podczas pieczenia mięso co jakiś czas polewamy marynatą. Sprawdzi się jako danie obiadowe lub wędlina na kanapki. Smacznego 🙂





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź