Chleb z garnka na maślance

Przepisem na ten chleb podzielił się ze mną szwagier Tomek. Zachwalał, że jest taki pyszny, z mega chrupiącą skórką. Jestem ostatnio wierna chlebom na zakwasie, ale pomyślałam, że przyda się nam miła odmiana i upiekłam chleb na drożdżach. Przygotowanie chleba okazało się całkiem przyjemne. Ciasto nie kleiło się zbyt mocno. Wyrobiłam je mikserem z hakiem co dodatkowo zaoszczędziło mi pracy. Pierwszy raz piekłam pieczywo w gorącym naczyniu żaroodpornym. Ale powiem Wam, wow, co za efekt! Chleb wyszedł mięciutki i puszysty, a ta skórka....naprawdę mega chrupiąca! Zjedliśmy pół od razu, gdy wystygł, z samym masłem. Polecam Wam serdecznie ten przepis.

Chleb z maślanką na drożdżach

Chleb z maślanką na drożdżach

Chleb z maślanką na drożdżach

Chleb z maślanką na drożdżach

Więcej przepisów na domowe pieczywo na drożdżach

Chleb pszenno-żytni na maślance

Chleb pszenno-żytni na maślance

Chleb z garnka na maślance

Chleb z garnka na maślance

Przygotuj ze mną domowy chleb z chrupiącą skórką.

Chleb pszenno-żytni na maślance pieczony w gorącym naczyniu żaroodpornym

Składniki:

  • 500g mąki pszennej chlebowej typ 650,
  • 300g mąki żytniej typ 720,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 2 szklanki maślanki (500ml),
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 70ml letniej wody,
  • 30g świeżych drożdży

Przygotowanie:

Mąkę pszenną mieszamy z mąką żytnią i solą. Maślankę podgrzewamy, aby była letnia. Dodajemy do niej miód i drożdże. Mieszamy do momentu rozpuszczenia drożdży. W misce umieszczamy wszystkie składniki i mieszamy. Ciasto dokładnie wyrabiamy przez kilka minut aż składniki się połączą. Następnie miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do podrośnięcia.

Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy na podsypanej mąką stolnicy tak, aby nie kleiło się do rąk. Z ciasta formujemy bochenek o wielkości i kształcie naszego naczynia żaroodpornego. Bochenek przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut do podrośnięcia.

W tym czasie przygotowujemy duże naczynie żaroodporne z pokrywką o pojemności min. 5l. Naczynie wraz z pokrywką wkładamy do zimnego piekarnika i nagrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni, góra-dół.

Gdy piekarnik się nagrzeje to ostrożnie wyjmujemy gorące naczynie i przekładamy do niego nasz bochenek. Bochenek nacinamy w kilku miejscach. Naczynie przykrywamy i wstawiamy razem z chlebem do piekarnika. Zmniejszamy od razu temperaturę do 200 stopni, góra-dół. Chleb pieczemy 40 minut. Następnie zdejmujemy przykrycie i chleb pieczemy jeszcze około 15-20 minut aż się ładnie zarumieni (czyli łącznie 55-60 minut).

Po upieczeniu chleb ostrożnie wyjmujemy z  naczynia i studzimy na kratce. Kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu. Smacznego!

Jeśli przygotujesz chleb z maślanką  to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





6 komentarzy

  1. Pyszny chlebek polecam przepis

    • cukiereczek

      Bardzo dziękuję 🙂

  2. Czy mogę zamienić maślankę na kefir ?

    • cukiereczek

      Tak 😉

  3. Czy chleb można zrobić tylko Mąki pszennej?

    • cukiereczek

      Można spróbować zrobić na samej pszennej, ale pewnie wtedy zmieni się ilość wody w przepisie.

Zostaw odpowiedź