Sezon grillowy w pełni. Piękna pogoda dopisuje i chętnie wrzucamy coś na ruszt. Dzisiaj proponuję Wam proste i szybkie do przygotowania szaszłyki zaledwie z 3 składników: kurczaka, boczku i cebuli. Uwielbiam je i bardzo często je przygotowuje! Jeśli masz czas to zamarynuj mięso wcześniej. A jeśli nie masz czasu to mięso nadziej na patyczki i całe szaszłyki po prostu oprósz przyprawami i polej olejem.
Jaka sałatka do mięsa z grilla?
Na grillu najczęściej pojawia się kiełbaska, kaszanka, karkówka i szaszłyki. Ale bardzo ważnym dodatkiem są także sałatki. Nie wiesz jaką sałatkę przygotować na grilla? Przychodzę Ci z pomocą. Przygotowałam zestawienie najlepszych sałatek na grilla:
SAŁATKI NA GRILLA
W zestawieniu tym znajdziesz surówki z młodej kapusty, sałatki przygotowane z sałaty, a także z makaronu orzo. Znalazły się tutaj także sałatki ziemniaczane. Zapraszam do lektury.
Więcej przepisów na szaszłyki
- Szaszłyki z kurczakiem, ananasem i papryką
- Szaszłyki słodko-kwaśne z kurczakiem
- Szaszłyki barbecue
- Szaszłyki słodko-ostre z batatem
Pyszne szaszłyki przygotowane tylko z 3 składników.
Szaszłyki z kurczakiem, boczkiem i cebulą
Składniki (8 sztuk):
- podwójna pierś z kurczaka (około 500g),
- 100g wędzonego parzonego boczku w plasterkach,
- 3 cebule
- sól,
- pieprz,
- oregano,
- słodka i ostra papryka,
- suszony czosnek,
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę 2,5cm. Oprószamy ją przyprawami, dodajemy olej i mieszamy. Mięso odstawiamy na min. 1 h, a najlepiej na całą noc do zamarynowania.
Patyczki do szaszłyków moczymy przez min. 30 minut w wodzie.
Boczek kroimy w 2,5cm kostkę. Cebule obieramy i kroimy w ósemki.
Na patyczki do szaszłyków nakładamy na przemian: mięso z kurczaka, boczek, cebule.
Szaszłyki grillujemy na rumiano. Można je upiec w piekarniku lub ugrillować na patelni grillowej. Życzę smacznego!