Muffinki bananowe z orzechami pekan

Muffinki to bardzo lubiane przez nas słodkości. Lubią je mali i duzi za to, że są tak proste i szybkie w przygotowaniu. Z ich przygotowaniem poradzi sobie nawet dziecko, bo składniki mieszamy rózgą lub łyżką. Nie ma potrzeby używania miksera. Muffinki możemy przygotować w wielu smakach. Zapraszam Was dzisiaj na muffiny bananowe.

Muffinki bananowe z orzechami pekan

Muffinki bananowe z orzechami pekan

Muffinki bananowe z orzechami pekan są puszyste i mięciutkie. Pachną i smakują bananowo, a przy tym przyjemnie chrupią dzięki dodatkowi orzeszków. Są dziecinnie proste do zrobienia. Smakują dobrze same, ale pasują także do herbaty czy jogurtu naturalnego (jako drugie śniadanie). A jeśli nie lubisz orzechów to zastąp je czekoladą. Sekretem pysznych muffinek bananowych jest użycie bardzo dojrzałych bananów. Najlepiej takich z ciemną skórką. Co więcej muffinki świetnie się przechowują w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Muffinki bananowe z orzechami pekan

Muffinki bananowe z orzechami pekan

Składniki na muffinki bananowe z orzechami pekan

Aby przygotować proste muffinki bananowe potrzebujesz:

  • mąkę pszenną
  • proszek do pieczenia i sodę - używamy dwóch rodzajów spulchniaczy, aby uzyskać puszyste muffiny;
  • cukier - nadaje idealnej słodyczy. Muffiny nie są przesłodzone.
  • masło - rozpuszczamy je w mikrofali lub w rondelku na kuchni gazowej i pozostawiamy do przestygnięcia;
  • mleko - najlepiej jeśli będzie o temperaturze pokojowej,
  • jajka - potrzebne będą 2 duże jajka, rozmiar L,
  • banany - najlepsze muffinki wyjdą z przejrzałaych bananów z brązową skórką i plamkami. To te banany są najsłodsze!
  • orzechy pekan - uwielbiam łączyć ciasto bananowe z orzechami. Jeśli akurat nie masz orzechów pekan to zastąp je orzechami włoskimi lub posiekaną czekoladą albo chocolate chips.
Składniki na muffinki bananowe z orzechami pekan

Składniki na muffinki bananowe z orzechami pekan

Jak przygotować muffinki bananowe?

Przygotowanie muffinek bananowych jest niezwykle proste i zajmie maksymalnie 15 minut. Wystarczy wykonać pięć kroków:

  1. Przygotuj - formę muffinkową wyłóż papilotkami. Nagrzej piekarnik. Odmierz wszystkie składniki. Banany rozgnieć na puree. Orzechy posiekaj.
  2. Wymieszaj suche składniki - w misce wymieszaj ze sobą mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę i cukier.
  3. Wymieszaj mokre składniki - w drugiej misce wymieszaj ze sobą mleko, jajka, rozpuszczone masło, puree z bananów i ekstrakt z wanilii.
  4. Połącz suche składniki z mokrymi. Następnie dodaj orzechy i krótko wymieszaj.
  5. Rozłóż ciasto do papilotek. Na wierzchu ułóż połówki dodatkowych orzechów. Piecz muffinnki do suchego patyczka w nagrzanym piekarniku.

Ciasto mieszaj krótko. Mogą pozostać w nim grudki mąki.

Aby muffiny wyszły Ci takie same to użyj wagi kuchennej i nakładaj do każdej papilotki taką samą ilość ciasta.

Muffinki bananowe z orzechami pekan

Muffinki bananowe z orzechami pekan

Więcej przepisów na muffinki

Muffinki bananowe z orzechami pekan

Muffinki bananowe z orzechami pekan

Rozsmakuj się w puszystych muffinach bananowych z chrupiącymi orzeszkami.

Muffinki bananowe z orzechami pekan

Składniki:

  • SUCHE:
  • 240g mąki pszennej,
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • 70g cukru (1/3 szklanki),
  • MOKRE:
  • 75g masła,
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego,
  • 2 jajka,
  • 2 duże banany,
  • 125ml mleka (1/2 szklanki),
  • DODATKOWO:
  • 50g orzechów pekan,
  • połówki orzechów pekan na wierzch muffinek

Przygotowanie:

Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, góra-dół. Orzechy pekan drobno siekamy. Banany obieramy, przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem na puree. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia.

W jednej misce łączymy suche składniki: mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę i cukier. Mieszamy.

W drugiej misce łączymy ze sobą mokre składniki: mleko, masło, ekstrakt z wanilii, jajka i puree z bananów. Mieszamy do połączenia.

Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy krótko, tylko do połączenia składników. W cieście mogą zostać grudki suchych składników. Dodajemy posiekane orzechy pekan i krótko mieszamy.

Masę rozkładamy pomiędzy papilotki. Na wierzchu każdej muffinki układamy dwie połówki orzecha pekan. Muffinki pieczemy około 20-22 minuty, do suchego patyczka. Powinny się apetycznie zarumienić na wierzchu. Życzę smacznego!

Uwaga: Orzechy pekan możemy zastąpić orzechami włoskimi lub posiekaną czekoladą.

Jeśli przygotujesz muffiny bananowe to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź