To najlepsze żeberka jakie upiekłam! A to za sprawą domowego sosu barbecue. Najczęściej przygotowuje dużą porcję tego sosu i mrożę. Wówczas wyciągam tylko dzień przed pojemniczek z zamrażarki i obiad robi się praktycznie sam. Żeberka z tego przepisu wymagają wcześniejszego zamarynowania. Aczkolwiek całe ich przygotowanie zajmuje góra 10 minut.
Żeberka barbecue idealnie sprawdzą się podczas spotkania ze znajomymi. Ich słodko-pikantny smak idealnie będzie komponował się z frytkami lub pieczonymi ziemniaczkami oraz sałatą z warzywami i vinegretem.
Jeśli lubicie słodko-pikatne smaki to koniecznie wypróbujcie także przepis na żeberka z mango i żurawiną.
SKŁADNIKI (4-6 porcji):
- 1,5kg żeberek,
- 500ml sosu barbecue,
- ¼ szklanki cukru trzcinowego,
- 2 i ½ łyżki słodkiej papryki w proszku,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 2 łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki chili,
- ½ łyżeczki kminu,
PRZYGOTOWANIE:
500ml sosu barbecue to około połowa porcji domowego sosu barbecue z TEGO przepisu.
Cukier trzcinowy mieszamy z papryką w proszku, pieprzem, solą, chili i kminem. Żeberka kroimy na duże kawałki i dokładnie obtaczamy w mieszance przypraw. Przekładamy je do miski i chowamy na noc do lodówki do zamarynowania.
Następnego dnia żeberka układamy w dużym naczyniu żaroodpornym jedno obok drugiego. Można je ułożyć także na blaszce z piekarnika wyłożonej folią aluminiową (co najmniej 2 warstwy folii). Żeberka przykrywamy folią i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, góra-dół, na 1 godzinę. Następnie zdejmujemy folię i żeberka smarujemy równomiernie połową sosu barbecue. Naczynie ponownie przykrywamy folią i pieczemy jeszcze około 1,5 godziny. Po tym czasie żeberka powinny być miękkie, a mięso z łatwością powinno odchodzić od kości. 10 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię i żeberka smarujemy resztą sosu.
Życzę smacznego!