Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na ciasto czekoladowe.
Czekoladowa chmura to bezmączne ciasto czekoladowe, które po upieczeniu zapada się na środku tworząc miejsce na krem. Ciasto przygotowujemy z czekolady deserowej. Krem to połączenie śmietany kremówki oraz serka mascarpone. A na górze mamy letnie owoce. Zimową porą świetnie sprawdzą się tutaj owoce egzotyczne.
Ciasto jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Nie może się nie udać. Pięknie się prezentuję i pysznie smakuje. Na pewno zasmakuje osobom lubiącym czekoladę i kochającym brownie.
SKŁADNIKI:
- CIASTO CZEKOLADOWE:
- 300g czekolady deserowej (lekko gorzkiej o zawartości 50% kakao),
- 150g masła,
- 6 jajek,
- ½ szklanki cukru (100g),
- KREM:
- 250g serka mascarpone,
- 125g śmietany kremówki,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g).
- DODATKOWO:
- Borówki, maliny, truskawki, czereśnie,
- Kilka mini bez do pokruszenia,
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO CZEKOLADOWE: Spód tortownicy o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia. Wypuszczamy go za tortownicę i zamykamy obręcz. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, góra-dół.
W rondelku umieszczamy masło oraz czekoladę połamaną na kostki. Podgrzewamy je razem na wolnym ogniu ciągle mieszając do rozpuszczenia i połączenia składników. Masy staramy się zbyt mocno nie podgrzewać. Podgrzewamy tylko tyle by składniki się połączyły.
Do miski wbijamy 2 jajka oraz 4 żółtka. Mieszamy je rózgą kuchenną. Następnie dodajemy masę czekoladową i mieszamy rózgą do połączenia.
Pozostałe 4 białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce, i dalej ubijamy. Ubijamy do momentu otrzymania sztywnej i gęstej piany. W trakcie ubijania szpatułką zbieramy cukier ze ścianek miski. Ubitą pianę z białek dodajemy do reszty składników i mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia. Ciasto przelewamy do formy. Pieczemy około 35 minut.
Po upieczeniu ciasto całkowicie studzimy. Ciasto zapadnie się w środku tworząc miejsce na krem. Do środka ciasta wkładamy łyżką gotowy krem. Na wierzch wykładamy owoce i całość posypujemy pokruszonymi bezami.
KREM: Schłodzoną śmietanę kremówkę i schłodzony serek mascarpone umieszczamy w misce. Dodajemy cukier puder i cukier wanilinowy. Ubijamy je razem mikserem na najwyższych obrotach do powstania gęstego i puszystego kremu.
Życzę smacznego!
Uwaga:
1) Jeśli używamy śmietanki 30% to proponuję dodatkowo użyć 1 opakowanie śmietan fixu.
Ciasto przepyszne, goście zachwyceni ? na pewno będę korzystać z przepisów ?
Cieszę się, że smakowało ?
Czy najlepiej robić poprzedniego dnia i noc na przestudzenie czy tego samego?
Ciasto smaczne jest także kolejnego dnia 😃
Poszłam trochę inaczej w kwestii dekoracji, ale dziękuję baaaardzo. Zrobiłam na parapetówkę przyjaciółki i wszyscy byli zachwyceni 😊
Ale super wygląda ♥️ Cieszę się, że smakowało.
Noworoczne 😉
Piękne 🙂