Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na słodkości amerykańskie.
Cookie bars czyli w wolnym tłumaczeniu ciasteczkowe batoniki – to jedno duże ciasto, które po upieczeniu kroimy na mniejsze ciasteczka. Na moim blogu znajdziecie już przepis na cookie bars z nutellą i masłem orzechowym. Natomiast dziś prezentuję wersję letnią tego wypieku – z dodatkiem serka i malin. Moim skromnym zdaniem cookie bars to jedna z najlepszych słodkości z kuchni amerykańskiej. Jestem ich wielką fanką. Są niezwykle pyszne i bardzo proste do przygotowania. Można samemu skomponować swoje ulubione ciastko zmieniając składniki. Już rozmyślam jakie następne cookie bars przygotuje.
A jak smakują? Jak najlepsze ciastko 🙂 Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku - to takie połączenie ciasta kruchego i ucieranego. Koniecznie musicie je upiec.
SKŁADNIKI:
- CIASTO:
- 115g masła,
- 115g cukru,
- 1 jajko,
- 200g mąki pszennej,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki sody,
- ½ łyżeczki soli,
- 80g białej czekolady,
- MASA SEROWA:
- 115g serka typu philadelphia,
- ¼ szklanki cukru (50g),
- ½ jajka,
- Kilka kropel ekstraktu waniliowego,
- DODATKOWO:
- 70g malin,
- 20g białej czekolady do zapiekania (white chocolate chips),
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Blaszkę 20x20cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą i sodą. Białą czekoladę bardzo drobno siekamy.
Do miski wkładamy masło i cukier. Ucieramy je mikserem na jasną i puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Dodajemy jajko, ucieramy 30 sekund. Następnie dodajemy suche składniki i miksujemy krótko, tylko do połączenia. Na sam koniec dodajemy białą czekoladę i mieszamy. Większą część ciasta (około 60%) wykładamy równomiernie na dno blaszki.
Przygotowujemy masę serową. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy przez 1-2 minuty do połączenia. Masę serową wykładamy równomiernie na ciasto w blaszce.
Następnie z pozostałego ciasta odrywamy po kawałku i robimy „kleksy” na masie serowej. Pomiędzy kleksy ciasta wkładamy maliny. Wierzch ciasta posypujemy białą czekoladą do zapiekania.
Ciasto pieczemy około 35-40 minut. Po tym czasie powinno się ładnie zarumienić. Gdy ostygnie przenosimy je do lodówki.
Życzę smacznego!
Uwaga:
1) Niestety na wierzch nie można użyć zwykłej czekolady, bo spali się po tak długim czasie pieczenia. Jeśli nie mamy czekolady do zapiekania to można ją po prostu pominąć.