Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na kolejne "zdrowsze" słodkości z wykorzystaniem razowej mąki orkiszowej. Kruche orkiszowe ciasteczka z orzechami są kruchutkie i delikatne w smaku. Przygotowuje się je tak jak typowe kruche ciastka czyli sieka wszystkie składniki nożem, zagniata kulę z ciasta, następnie chłodzi. Kropkę nad i stanowią pyszne chrupiące orzechy. Wykorzystałam orzechy włoskie, laskowe i słonecznik. Ale na wierzch możecie tak naprawdę dać ulubione bakalie. Mogą to być migdały, orzechy nerkowca, pestki dyni czy rodzynki. Podobne ciasteczka w wersji "nie fit" znajdziecie już na blogu (TUTAJ).
SKŁADNIKI (25-30 sztuk):
- CIASTO KRUCHE:
- 360g mąki orkiszowej razowej typ 2000,
- 190g zimnego masła,
- 50g ksylitolu,
- Odrobina aromatu waniliowego,
- 3 żółtka,
- DODATKOWO:
- 40g orzechów włoskich,
- 30g orzechów laskowych,
- 40g ziaren słonecznika,
- 2 łyżki miodu,
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę mieszamy z ksylitolem i siekamy z zimnym masłem aż uzyskamy grudki wielkości kaszy. Dodajemy żółtka, aromat waniliowy i chwilkę siekamy nożem. Następnie już rękoma zagniatamy kruche ciasto. Z ciasta tworzymy kulę, zawijamy w folię i wkładamy na 1h do lodówki.
Orzechy włoskie (jeśli są w całości to łamiemy je na drobniejsze kawałki), orzechy laskowe i słonecznik mieszamy ze sobą. Dodajemy (płynny) miód i mieszamy tak, aby oblepił orzechy.
Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy (na grubość 5mm). Ciasto podsypujemy mąką przy wałkowaniu. Przy pomocy szklanki wycinamy okrągłe ciasteczka. Na wierzch każdego ciastka wykładamy porcję orzechów z miodem, delikatnie dociskamy je do ciastek. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (góra-dół) Ciasteczka pieczemy około 12-15 minut, do lekkiego zarumienia.
Gdy ciasteczka ostygną to zdejmujemy je z blaszki.
Życzę smacznego!
Uwaga:
- Ciastka można zjeść także przy cukrzycy ciążowej. Wówczas pomijamy miód. Wtedy przed pieczeniem każde ciastko smarujemy rozbełtanym białkiem i wierzch posypujemy mieszanką orzechów i ziaren.