Witajcie w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Zapraszam dzisiaj na tort, ale nie taki zwykły tort. Torcik przełożony jest kremem kokosowym, a na wierzchu mamy galaretkę z owocami. Maliny świetnie współgrają z kremem kokosowym. Torcik jest dość wysoki, ładnie się kroi i pysznie smakuje 🙂
SKŁADNIKI:
- BISZKOPT:
- 4 jajka,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 2/3 szklanki cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 4 łyżki oleju,
- KREM KOKOSOWY:
- 400g śmietany kremówki,
- 250g serka mascarpone,
- 7 łyżek cukru pudru,
- 75g wiórek kokosowych,
- 15g żelatyny,
- 75ml wody,
- DODATKOWO:
- 1 galaretka malinowa,
- 400ml wody
- 300g malin,
- PONCZ:
- 1/3 szklanki wody,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżeczki cukru pudru,
PRZYGOTOWANIE:
BISZKOPT: Zimne białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku oraz olej cały czas miksując. Następnie szpatułką mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Tortownicę o średnicy 26cm smarujemy cienką warstwą masła i oprószamy bułką tartą. Wylewamy masę i pieczemy około 30-40 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na 2 części.
PONCZ: Mieszamy ze sobą wszystkie składniki.
KREM KOKOSOWY: Do miski wkładamy schłodzoną śmietanę kremówkę, serek mascarpone oraz cukier puder. Ubijamy je razem mikserem aż powstania gęsta, puszysta masa. Pod koniec dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy. Nie ubijamy zbyt długo, aby śmietana się nie zważyła.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do przestudzenia. Do lekko ciepłej żelatyny dodajemy 1 łyżkę kremu kokosowego i mieszamy. Tak zahartowaną żelatynę dodajemy do kremu kokosowego i dokładnie mieszamy. Od tego momentu krem musimy nakładać szybko na biszkopt, bo zacznie tężeć.
ZŁOŻENIE CIASTA: Na paterze układamy pierwszy blat biszkoptu i zapinamy obręcz tortownicy. Nasączamy biszkopt połową przygotowanego ponczu. Następnie smarujemy go połową kremu kokosowego. Następnie układamy drugi blat biszkoptu. Ponczujemy go resztą ponczu, a następnie smarujemy resztą kremu kokosowego. Ciasto odstawiamy do lodówki na czas przygotowania galaretki.
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Na wierzchu ciasta układamy maliny i zalewamy je tężejącą galaretką. Ciasto odkładamy do lodówki na kilka godzin.
Może się zdarzyć tak, że ciasto będzie wyższe niż tortownica. Wówczas można sobie poradzić w ten sposób, że po zastygnięciu kremu kokosowego tortownicę odpinamy, podnosimy 2 cm do góry i ponownie zapinamy. W ten sposób zmieści nam się galaretka. Drugim sposobem jest składanie całego tortu w rancie cukierniczym.
Życzę smacznego!
Torcik wyszedł super i wyglądał tak ładnie jak na Twoich zdjęciach. Niestety został tak szybko zjedzony, że nawet nie zdążyłam zrobić zdjęcia 🙂 Na pewno będę wracać do przepisu, bo jest szybki, łatwy i pyszny.
Agata bardzo mi miło 😀 Cieszę się, że smakowało 🙂
Polecam, pyszny . Na pewno na jednym kawałku się nie skończy. Łatwy w wykonaniu, robiony z pomocą synów ( 1,5 oraz 6 lat ) 😀
Wow piękny wyszedł ☺️
Wspaniały i smaczny. Ozdobilam białą czekoladą
Wygląda idealnie! Cieszę się, że smakował 🙂
Po prostu pycha! 😍
Bardzo dziękuję ♥️