Torcik kokosowy z malinami

Witajcie w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Zapraszam dzisiaj na tort, ale nie taki zwykły tort. Torcik przełożony jest kremem kokosowym, a na wierzchu mamy galaretkę z owocami. Maliny świetnie współgrają z kremem kokosowym. Torcik jest dość wysoki, ładnie się kroi i pysznie smakuje 🙂

Torcik kokosowy z malinami

Torcik kokosowy z malinami

SKŁADNIKI:

  • BISZKOPT:
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki oleju,
  • KREM KOKOSOWY:
  • 400g śmietany kremówki,
  • 250g serka mascarpone,
  • 7 łyżek cukru pudru,
  • 75g wiórek kokosowych,
  • 15g żelatyny,
  • 75ml wody,
  • DODATKOWO:
  • 1 galaretka malinowa,
  • 400ml wody
  • 300g malin,
  • PONCZ:
  • 1/3 szklanki wody,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżeczki cukru pudru,

PRZYGOTOWANIE:

BISZKOPT: Zimne białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku oraz olej cały czas miksując. Następnie szpatułką mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Tortownicę o średnicy 26cm smarujemy cienką warstwą masła i oprószamy bułką tartą. Wylewamy masę i pieczemy około 30-40 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na 2 części.

PONCZ: Mieszamy ze sobą wszystkie składniki.

KREM KOKOSOWY: Do miski wkładamy schłodzoną śmietanę kremówkę, serek mascarpone oraz cukier puder. Ubijamy je razem mikserem aż powstania gęsta, puszysta masa. Pod koniec dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy. Nie ubijamy zbyt długo, aby śmietana się nie zważyła.

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do przestudzenia. Do lekko ciepłej żelatyny dodajemy 1 łyżkę kremu kokosowego i mieszamy. Tak zahartowaną żelatynę dodajemy do kremu kokosowego i dokładnie mieszamy. Od tego momentu krem musimy nakładać szybko na biszkopt, bo zacznie tężeć.

ZŁOŻENIE CIASTA: Na paterze układamy pierwszy blat biszkoptu i zapinamy obręcz tortownicy. Nasączamy biszkopt połową przygotowanego ponczu. Następnie smarujemy go połową kremu kokosowego. Następnie układamy drugi blat biszkoptu. Ponczujemy go resztą ponczu, a następnie smarujemy resztą kremu kokosowego. Ciasto odstawiamy do lodówki na czas przygotowania galaretki.

Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Na wierzchu ciasta układamy maliny i zalewamy je tężejącą galaretką. Ciasto odkładamy do lodówki na kilka godzin.

Może się zdarzyć tak, że ciasto będzie wyższe niż tortownica. Wówczas można sobie poradzić w ten sposób, że po zastygnięciu kremu kokosowego tortownicę odpinamy, podnosimy 2 cm do góry i ponownie zapinamy. W ten sposób zmieści nam się galaretka. Drugim sposobem jest składanie całego tortu w rancie cukierniczym.

Życzę smacznego!

Torcik kokosowy z malinami

Torcik kokosowy z malinami





8 komentarzy

  1. Torcik wyszedł super i wyglądał tak ładnie jak na Twoich zdjęciach. Niestety został tak szybko zjedzony, że nawet nie zdążyłam zrobić zdjęcia 🙂 Na pewno będę wracać do przepisu, bo jest szybki, łatwy i pyszny.

    • cukiereczek

      Agata bardzo mi miło 😀 Cieszę się, że smakowało 🙂

      • Polecam, pyszny . Na pewno na jednym kawałku się nie skończy. Łatwy w wykonaniu, robiony z pomocą synów ( 1,5 oraz 6 lat ) 😀

        • cukiereczek

          Wow piękny wyszedł ☺️

  2. Wspaniały i smaczny. Ozdobilam białą czekoladą

    • cukiereczek

      Wygląda idealnie! Cieszę się, że smakował 🙂

    • Po prostu pycha! 😍

      • cukiereczek

        Bardzo dziękuję ♥️

Zostaw odpowiedź