Gruszka, cynamon i orzechy – czego można chcieć więcej jesienną porą.
Owsianka z gruszką i orzechami miło chrupie, jest słodka i zdrowa. Przygotowana jest na wodzie, a następnie wymieszana z jogurtem naturalnym. Gruszkę pokroiłam w plasterki, ale równie dobrze można ją pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce. Ta owsianka ma pewno umili Wam jesienne poranki.
SKŁADNIKI (1 porcja):
- 1 gruszka,
- 2 orzechy włoskie (czuli 4 połówki orzecha),
- 150g jogurtu naturalnego,
- 1 szklanka wody,
- 30g płatków owsianych,
- 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego, syropu z agawy (do smaku),
- Duża szczypta cynamonu,
PRZYGOTOWANIE:
Gruszkę kroimy na 4 części i usuwamy gniazda nasienne. Gruszki nie obieramy ze skórki. Jedną z czterech części kroimy w cienkie plastry. Pozostałe trzy części ścieramy na grubych oczkach tarki.
W rondelku zagotowujemy szklankę wody. Wsypujemy płatki owsiane. Płatki gotujemy kilka minut tzn. do momentu aż zrobią się gęste. Płatki zdejmujemy z ognia i zostawiamy na 1 minutę. Następnie łączymy je z jogurtem i startą gruszką, mieszamy. Owsiankę przekładamy do miseczki. Na wierzch owsianki wykładamy plasterki gruszki, pokrojone drobniej orzechy. Całość polewamy miodem/syropem z agawy/syropem klonowym i posypujemy szczyptą cynamonu.
Życzę smacznego!
Uwaga:
1) Owsianka zawiera około 361kcal. W tym:
- węglowodany – 58,7g,
- białko – 11,6g,
- tłuszcz – 5,4g,
- błonnik – 4,8g.
Owsiankę proponuję podać na śniadanie.
2) Przy diecie w cukrzycy ciążowej należy pominąć słodzidło. Płatki owsiane można ugotować wcześniej, wystudzić, a następnie schłodzić w lodówce. Można je też zalać wrzącą wodą do przykrycia i odstawić. Całą owsiankę można wtedy zjeść na zimno co obniży jej indeks glikemiczny. Owsiankę proponuję zjeść na drugie śniadanie.
Pyszotka ??
Olu cieszę się, że smakowała ?