Tego ciasta myślę, że nie trzeba nikomu przedstawiać. Kruchy spód, lekka budyniowa pianka i maliny - niebo w gębie 🙂 Dziś w "Weekendowej Cukierence" prezentuję Wam wersję z malinami. A do tej pory na blogu pojawiły się wersje:
Wszystkie te ciasta są przepyszne, łatwo do zrobienia, a także szybko znikające z talerzyków. Gdy nie mam pomysłu na ciasto na weekend to przygotowuję właśnie to.
SKŁADNIKI:
- KRUCHE CIASTO:
- 2,5 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 250g zimnego masła,
- 5 żółtek,
- BUDYNIOWA PIANKA:
- 5 białek,
- 1 cukier wanilinowy (16g),
- 1 szklanka cukru,
- 2 budynie waniliowe (każdy po 40g),
- ½ szklanki oleju,
- DODATKOWO:
- 500g malin świeżych lub mrożonych,
- Cukier puder do oprószenia ciasta
PRZYGOTOWANIE:
KRUCHE CIASTO: Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodajemy zimne masło i siekamy wszystko razem nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Wówczas dodajemy żółtka. Chwilkę jeszcze siekamy nożem, następnie ciasto zagniatamy rękoma.
Ciasto dzielimy na 2 części: 40% i 60%, owijamy je folią i umieszczamy w zamrażarce na co najmniej 1 godzinę.
Formę prostokątną o wymiarach 33x20cm wykładamy papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Większą część ciasta (60%) wyjmujemy z zamrażarki i ścieramy (na grubych oczkach tarki) do foremki, delikatnie uklepujemy i wyrównujemy.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut. Ciasto studzimy.
Na wystudzony spód wykładamy budyniową pianką, wyrównujemy. Piankę równomiernie posypujemy malinami. Na jagody ścieramy resztę kruchego ciasta (40%). Ciasto wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy około 30-40 minut.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy i oprószamy cukrem pudrem.
BUDYNIOWA PIANKA: Białka ubijamy na puszystą pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy oba rodzaje cukru i dalej ubijamy. Następnie dodajemy budynie w proszku i miksujemy tak, aby budyń dobrze się rozprowadził w pianie. Kolejno ciurkiem wlewamy olej i jeszcze chwilkę miksujemy.
Życzę smacznego!
Uwaga:
1) Jeżeli używamy malin mrożonych to nie rozmrażamy ich wcześniej, dajemy zamrożone.
Czy wymiary formy to na pewno 33*20? Nigdzie nie mogę znaleźć takiej blachy.
Tak, użyłam dokładnie takiej formy. Ale spokojnie można użyć jakiejś zbliżonej.
Witam ciasto przechowywać w lodówce tak?
Nie ma potrzeby przechowywania ciasta w lodówce ?
Przepyszne wyszło! Po weekendzie wleci z truskawka 🤤🫶
Jakie piękne ♥️
Witam piekarnik góra dół z termobiegiem czy bez
Góra-dół, bez termoobiegu.
I później drugie pieczenie tez na 190 tak
Tak.
Pyszności ?
Pięknie wyszło ?
To ciasto jest super!!!!
Cieszę się, że smakuje ❤️
Twój komentarz
??
Wyszło super, wrócę po więcej przepisów 🙂
Super, dziękuję ❤️
Pyszności😍
Pysznie wygląda ♥️
A budynie z cukrem czy bez?
Bez cukru ☺️
Czy budyn z cukrem czy bez cukru?
przepraszam nie zauwazylam poprzedniej odpowiedzi:) pozdrawiam cieplo:)
Przepyszne ciacho, ja robiłam z malin mrożonych. Wyszło obłędnie ❤️
Dziękuję! Wygląda naprawdę pysznie ❤️
To ciasto to hit! Robię chyba że wszytskimi owocami i zawsze jest pycha!
Cieszę się bardzo, że smakuje 🙂