Dzisiaj w "Weekendowej Cukierence" pyszne ciasto z jagodami, kokosem i kremem cytrynowym. Robi się je etapami. Najpierw podpieka się ciasto, później polewa się je kremem cytrynowym, posypuje jagodami i na wierzch wykłada kokosową kruszonkę. Ciasto wbrew pozorom przygotowuję się bardzo szybko. Czy krem cytrynowy pasuje do jagód? O tak 🙂 Spójrzcie choćby na to ciasto. Wykorzystujemy go tu w dość nietypowy sposób, bo pieczemy razem z całym ciastem. na wierzchu ciasta mamy pyszną kokosową kruszonkę. Ciasto smakuje nietuzinkowo, na pewno warto się na nie skusić. Jedyny minus jaki może być to fakt, że troszkę kruszy się podczas krojenia.
SKŁADNIKI:
- CIASTO:
- 250g masła,
- 250g cukru,
- Skórka starta z 1 cytryny,
- 4 jajka,
- 250g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 300g jagód,
- MASA KOKOSOWA:
- 50g masła,
- 2 jajka,
- 200g wiórek kokosowych,
- 75g cukru,
- DODATKOWO:
- ¾ szklanki kremu cytrynowego lemon curd,
PRZYGOTOWANIE:
MASA KOKOSOWA: Wiórki kokosowe mieszamy z cukrem. Masło rozpuszczamy i wlewamy do wiórek. Mieszamy do połączenia. Dodajemy roztrzepane jajka i mieszamy wszystkie składniki.
CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Cytrynę sparzamy. Następnie ścieramy z niej skórkę. Foremkę o wymiarach 23x28cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do miski wkładamy masło, skórkę z cytryny i cukier. Ucieramy je mikserem na jasną i puszystą masę (przez około 5-7 minut). Dodajemy po jednym jajku i ucieramy po około 30s po dodaniu każdego jajka. Kolejno dodajemy suche składniki. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Dodajemy 1/3 jagód i delikatnie mieszamy je z ciastem. Ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy jego wierzch. Pieczemy je przez 20 minut (lub do momentu, gdy wierzch będzie ścięty).
Ciasto szybko wyjmujemy z piekarnika. Posypujemy je równomiernie resztą jagód. Jagody polewamy kremem cytrynowym. Na wierzch wykładamy masę kokosową, wyrównujemy ją.
Ciasto pieczemy jeszcze przez 20-25 minut. Gdyby wierzch zaczynał się za bardzo spiekać to przykrywamy go folią.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Jeśli krem cytrynowy jest gęsty to podgrzej go przez chwilkę, aby dało się go łatwo wylać na ciasto.