Kruche maślane ciasto z kremem cytrynowym i jagodami

Żadnego ciasta nie piekłam tyle razy co tego. Było już:

Już myślę z czym zrobić następne :) A dzisiaj w “Weekendowej Cukierence” kolejny pomysł na to pyszne kruche ciasto. Od dawna chodziło za mną połączenie jagód i kremu cytrynowego. Udało mi się połączyć te smaki w dzisiejszym cieście. I napiszę krótko – ciasto smakuje rewelacyjnie. Kruchy spód po spędzeniu nocy w lodówce mięknie. Krem serowy jest słodki, przełamany kremem cytrynowym i kwaśnymi jagodami. Jeśli jesteś fanem lemon curdu to to ciasto jest dla Ciebie!

Kruche maślane ciasto z kremem cytrynowym i jagodami

Kruche maślane ciasto z kremem cytrynowym i jagodami

SKŁADNIKI:

  • KRUCHE MAŚLANE CIASTO:
  • 200g masła,
  • 70g cukru pudru,
  • 270g mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 żółtko,
  • KREM:
  • 250g serka mascarpone,
  • 250 sera trzykrotnie zmielonego,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 cukier waniliowy (16g),
  • 6 łyżek cukru pudru,
  • DODATKOWO:
  • 250g jagód,
  • ¾ szklanki kremu cytrynowego lemon curd,
  • 3 bezy,

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę 23x28cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.

Do miski wkładamy miękkie masło i cukier puder. Ucieramy je razem mikserem przez 5-7 minut tzn. do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodajemy żółtko i ucieramy mikserem przez 2 minuty. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia składników. Surowe ciasto będzie bardzo gęste i lepiące. Nie należy się tym przejmować.

Ciasto przekładamy do blaszki i wykładamy nim dno. Najlepiej zrobić to palcami oprószonymi mąką. Lepiej nie wyrównywać ciasta łyżką, aby nie stracić jego puszystości. Ciasto dziurkujemy widelcem.

Wkładamy je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 23 minuty na złoty kolor. Ciasto wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

KREM: Serek mascarpone i ser twarogowy trzykrotnie zmielony przekładamy do miski. Dodajemy cukier, cukier waniliowy i sok z cytryny. Następnie ucieramy je razem mikserem przez 2-3 minuty tzn. do momentu aż masa stanie się sztywna, gęsta i puszysta (zwiększy swoją objętość).

Krem wykładamy na podpieczony spód. Na kremie rozsmarowujemy krem cytrynowy. Krem cytrynowy posypujemy jagodami. Bezy kruszymy i dekorujemy nimi wierzch ciasta.

Ciasto odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie kruchy ciasto zmięknie. Ciasto przechowujemy w lodówce.

Życzę smacznego :)

Kruche maślane ciasto z kremem cytrynowym i jagodami

Kruche maślane ciasto z kremem cytrynowym i jagodami

Ciasto z jagodami i lemon curd

Ciasto z jagodami i lemon curd

Ciasto z jagodami i lemon curd

Ciasto z jagodami i lemon curd

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij