To kolejne ciasto inspirowane słynnymi ciasteczkami MELTING MOMENTS (tłum. rozpływające się w ustach), które pojawia się w "Weekendowej Cukierence". Na blogu znajdziecie przepis na to ciasto z letnimi owocami i marakują. Powiem Wam, że serek mascarpone w połączeniu z kwaśnymi wiśniami i kruchym maślanym ciastem smakuje jeszcze lepiej niż wspomniane wcześniej ciasto. Kruche ciasto przygotowujemy poprzez ucierania masła, a nie jego siekanie. Po upieczeniu jest twarde. Dopiero po przełożeniu kremem mięknie. Dlatego ciasto musi spędzić w lodówce co najmniej 2 godziny.
SKŁADNIKI:
- KRUCHE MAŚLANE CIASTO:
- 200g masła,
- 70g cukru pudru,
- 270g mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 żółtko,
- KREM MASCARPONE:
- 500g serka mascarpone,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 cukier waniliowy (16g),
- 5 łyżek cukru pudru,
- FRUŻELINA WIŚNIOWA:
- 500g wiśni,
- 175g cukru,
- 2,5 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki wody,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 2 łyżki wody
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę 23x28cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Do miski wkładamy miękkie masło i cukier puder. Ucieramy je razem mikserem przez 5-7 minut tzn. do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodajemy żółtko i ucieramy mikserem przez 2 minuty. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia składników. Surowe ciasto będzie bardzo gęste i lepiące. Nie należy się tym przejmować.
Ciasto przekładamy do blaszki i wykładamy nim dno. Najlepiej zrobić to palcami oprószonymi mąką. Lepiej nie wyrównywać ciasta łyżką, aby nie stracić jego puszystości. Ciasto dziurkujemy widelcem.
Wkładamy je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 23 minuty na złoty kolor. Ciasto wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
KREM MASCARPONE: Serek mascarpone przekładamy do miski. Dodajemy cukier, cukier waniliowy i sok z cytryny. Następnie ucieramy go mikserem przez 2-3 minuty tzn. do momentu aż stanie się sztywny, gęsty i puszysty (zwiększy swoją objętość).Krem wykładamy na podpieczony spód.
FRUŻELINA WIŚNIOWA: Wydrylowane wiśnie (świeże lub mrożone) przekładamy do garnka z grubym dnem. Zasypujemy je cukrem i odstawiamy na 30 minut, aby puściły sok. Co jakiś czas możemy je przemieszać. Zimną wodę (2 łyżki) łączymy z sokiem z cytryny i rozrabiamy w niej mąkę ziemniaczaną. Żelatynę zalewamy gorącą wodą (2 łyżki). Odstawiamy ją na chwilę, aby napęczniała. Następnie mieszamy aż do rozpuszczenia żelatyny.
Wiśnie wstawiamy na średni ogień i zagotowujemy. Gotujemy je 5 minut. Wówczas dodajemy rozrobioną mąkę i cały czas mieszamy. Owoce zagotowujemy, wiśnie powinny wyraźnie zgęstnieć. Zdejmujemy je z ognia i dodajemy rozpuszczoną żelatynę, dokładnie mieszamy.
Gdy frużelina przestygnie to wylewamy ją na krem i wyrównujemy. Ciasto odstawiamy na lodówki na co najmniej 2 godziny.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
Wiśnie można zastąpić również jagodami. Podaje proporcje na frużelinę jagodową:
- 375g jagód,
- 60g cukru,
- 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny,
- 1 i 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 1 i 1/2 łyżki wody,
- 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny (6g) + 30g wody
Jagody gotujemy krócej niż wiśnie, około 1-2 minut.
wspaniałe ciacho! 🙂
Ciasto przygotowywałam przez weekend, nie mając pomysłu na wykorzystanie wiśni z działki. I to był strzał w dziesiątkę! Ciacho jest bajecznie pyszne i proste do wykonania, a smak słodkawej masy serowej i kwaśnawych wiśni idealnie ze sobą współgra. Trochę obawiałam się wykonania frużeliny, bo moja dotychczasowa współpraca z żelatyną nie należała do najlepszych, ale wszystko wyszło jak należy. 🙂 Ciasto polecam z całego serca – nie jest za słodkie i zapychające, a do tego mocno owocowe. Z pewnością upiekę je jeszcze nie raz 🙂
Cyanna niezmiernie się cieszę, że ciasto tak przypadło Ci do gustu 🙂
Wygląda obłędnie, a czy można dać wiśnie, które zostały z kompotu lub mrożone?
Kasiu lepiej sprawdzą się mrożone 🙂 Nie musisz ich wcześniej rozmrażać.
czy wiśnie można zastąpić malinami?
Elka tak 🙂 Z malin również możemy zrobić frużelinę lub dać je świeże jak w tym przepisie: https://gotujzcukiereczkiem.pl/ciastka/maslane-kruche-ciasto-z-owocami-i-mascarpone/
Mam pytanko mascarpone wyszło jak woda z grudkami . Gdzie jest błąd z mojej strony?
Myślę, że serek był za długo miksowany i się zwarzył ?
Ciasto smakowało super. Tylko czy ten kruchy spód taki trochę rozsypujacy ma być czy zbity? Mi wyszedł taki trochę sypki. Co zrobiłam źle?
Aneta ten spód jest taki piaskowy, ale nie rozsypuje się. Tak jak widać na zdjęciu ładnie trzyma kształt. Może za słabo były wymieszane wszystkie składniki na koniec? Albo za krótko troszkę piekłaś?
[…] zdroj: gotujzcukiereczkiem […]
Ciasto PETARDA!! Jedno ze smaczniejszych jakie jadłam. W wykonaniu bardzo proste, a sprawia wrażenie skomplikowanego.
Polecam!!
Dorota dziękuje za miły komentarz! Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało 😀
Witam serdecznie, ciasto wyglada smakowicie ? Mam pytanie czy wiśnie mogę zastąpić czereśniami ? Pozdrawiam serdecznie
Karola tak, możesz użyć czereśni. Proponuję wówczas zmniejszyć ilość cukru we frużelinie.
Mam pytanie: czy mogę do tego przepisu użyć mrożonych jagód? jeśli tak, to w jakiej ilości? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Tak, można użyć mrożonych jagód. Proponuję taką samą ilość czyli 500g. A latem polecam to ciasto ze świeżymi jagodami – https://gotujzcukiereczkiem.pl/ciastka/kruche-maslane-ciasto-z-kremem-cytrynowym-i-jagodami/ 😉
Przygotowałam w weekend to ciasto z dodatkiem jagód zamiast wiśni. Dodałam w uwagach proporcje na frużelinę wiśniową 😉