Zupa jest bardzo prosta do zrobienia. Jest sycąca. Można zjeść ją samą lub podać z kawałkiem pieczywa.
SKŁADNIKI (4-6 porcji):
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- ¼ selera,
- 1 por,
- 1 cebula,
- ¼ papryki,
- 1 pomidor,
- 2-3 ziemniaki,
- 500g filetu łososia ze skórą,
- Mleko do maczania ryby,
- Mąką do panierowania,
- 6-7 szklanek wody lub bulionu warzywnego/rybnego,
- 2 liście laurowe,
- 3 ziela angielskie,
- ½ łyżeczki słodkiej papryki,
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
- 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- Sól,
- Pieprz,
- Olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Pora (jasną część) kroimy w półtalarki. Paprykę kroimy w paseczki, a obraną cebulę w kostkę. Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w większą kostkę. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Łososia kroimy w 2cm kawałki. Oprószamy go solą i pieprzem. Do miseczki wlewamy około 150 ml mleka. W mleku maczamy kawałki łososia i obtaczamy je w mące. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i obsmażamy kawałki łososia na rumiano z każdej strony. Rybę wyjmujemy na papierowe ręczniki, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Odstawiamy na bok.
W garnku rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju. Dodajemy pora i cebulę. Smażymy razem kilka minut aż warzywa zrobią się szkliste. Dodajemy starte warzywa korzeniowe i ziemniaki. Smażymy razem mieszając około 3 minuty. Ewentualnie dodajemy jeszcze trochę oleju. Pod koniec smażenia dodajemy słodką i ostrą paprykę oraz liście laurowe i ziela angielskie. Zawartość garnka zalewamy wodą (lub bulionem) i zagotowujemy.
Gdy zupa się zagotuje to dodajemy paprykę i pomidora i ponownie zagotowujemy.
Zupę gotujemy około 15-20 minut na wolnym ogniu pod przykryciem (do miękkości ziemniaków).
2-3 minuty przed końcem gotowania do zupy dodajemy kawałki panierowanego łososia i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy ewentualnie do smaku.
Życzę smacznego 🙂