Zupa jarzynowa z kawałkami panierowanego łososia

Zupa jest bardzo prosta do zrobienia. Jest sycąca. Można zjeść ją samą lub podać z kawałkiem pieczywa.

Zupa jarzynowa z kawałkami panierowanego łososia

Zupa jarzynowa z kawałkami panierowanego łososia

SKŁADNIKI (4-6 porcji):

  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • ¼ selera,
  • 1 por,
  • 1 cebula,
  • ¼ papryki,
  • 1 pomidor,
  • 2-3 ziemniaki,
  • 500g filetu łososia ze skórą,
  • Mleko do maczania ryby,
  • Mąką do panierowania,
  • 6-7 szklanek wody lub bulionu warzywnego/rybnego,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziela angielskie,
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
  • 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Pora (jasną część) kroimy w półtalarki. Paprykę kroimy w paseczki, a obraną cebulę w kostkę. Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w większą kostkę. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.

Łososia kroimy w 2cm kawałki. Oprószamy go solą i pieprzem. Do miseczki wlewamy około 150 ml mleka. W mleku maczamy kawałki łososia i obtaczamy je w mące. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i obsmażamy kawałki łososia na rumiano z każdej strony. Rybę wyjmujemy na papierowe ręczniki, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Odstawiamy na bok.

W garnku rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju. Dodajemy pora i cebulę. Smażymy razem kilka minut aż warzywa zrobią się szkliste. Dodajemy starte warzywa korzeniowe i ziemniaki. Smażymy razem mieszając około 3 minuty. Ewentualnie dodajemy jeszcze trochę oleju. Pod koniec smażenia dodajemy słodką i ostrą paprykę oraz liście laurowe i ziela angielskie. Zawartość garnka zalewamy wodą (lub bulionem) i zagotowujemy.

Gdy zupa się zagotuje to dodajemy paprykę i pomidora i ponownie zagotowujemy.

Zupę gotujemy około 15-20 minut na wolnym ogniu pod przykryciem (do miękkości ziemniaków).

2-3 minuty przed końcem gotowania do zupy dodajemy kawałki panierowanego łososia i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy ewentualnie do smaku.

Życzę smacznego 🙂





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź