Suszone pomidory i pieczarki to bardzo udane połączenie. Jeśli dodamy do nich schab i śmietanę otrzymamy niebanalny obiad, który zachwyca smakiem.
SKŁADNIKI (4 porcje):
- 500 g schabu,
- 250g pieczarek,
- 100g suszonych pomidorów,
- 1 cebula,
- 250g śmietany kremówki (36%),
- Sól,
- Pieprz,
- Słodka papryka,
- 1 łyżeczka suszonej bazylii,
- Olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Schab kroimy w plastry grubości 1 cm. Delikatnie rozbijamy mięso tłuczkiem najlepiej przez folię, aby nie poszarpać mięsa. Rozbite plastry oprószamy solą, pieprzem i słodką papryką. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy schab partiami na rumiano z obu stron. Podsmażony schab układamy w dużym naczyniu żaroodpornym.
Pieczarki dokładnie płuczemy. Następnie kroimy je w plasterki. Odsączone suszone pomidory kroimy w kostkę. Cebule obieramy i również kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajmy cebule i smażymy kilka minut aż cebula się zeszkli. Wówczas dodajemy pieczarki i smażymy do momentu aż cała woda z grzybów odparuję Pod koniec grzyby oprószamy szczyptą soli i pieprzu. Zdejmujemy je z ognia i mieszamy z suszonymi pomidorami i bazylią.
Masę grzybową równomiernie rozprowadzamy na schabie.
Śmietanę mieszamy ze szczyptą soli i pieprzu i wykładamy na wierzch zapiekanki.
Schab pieczemy 1 godzinę pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) 10 minut przed końcem pieczenia schab możemy posypać startym serem mozzarella.