Od czasu do czasu przygotowuję domowe pieczywo. Najczęściej jest to chlebek z kaszą jaglaną, który mój mąż po prostu uwielbia i nocne bułeczki. Nadmiar cukinii skłonił mnie do przygotowania chleba także z cukinią.
Dzięki jej dodatkowi chlebek jest wilgotny, długo utrzymuje świeżość. Jest bardzo szybki do przygotowania. Całą pracę wykonała za mnie maszyna do wyrabiania ciasta drożdżowego 🙂 Do chleba możemy dodać także orzechy włoskie. Chlebek zawiera sporą ilość drożdży więc mocno urośnie podczas pieczenia. Jeśli nie dysponujecie keksówką takiej długości jak w przepisie to lepiej upiec go w długiej keksówce skracając odpowiednio czas pieczenia.
SKŁADNIKI:
-
500g mąki pszennej,
-
40g świeżych drożdży,
-
1 łyżeczka cukru,
-
1 szklanka lekko ciepłej wody,
-
250g cukinii (1 średnia sztuka),
-
2 płaskie łyżeczki soli,
-
1 jajko,
-
DO POSMAROWANIA:
-
Oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE:
Cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki. Następnie dobrze ją odciskamy.
Mąkę wsypujemy do miski. W środku robimy wgłębienie i wkruszamy drożdże. Dodajemy także cukier. Do wgłębienia wlewamy odrobinę lekko ciepłej wody. Składniki we wgłębieniu delikatnie mieszamy. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut do podrośnięcia.
Do miski z mąką dodajemy resztę wody, jajko i sól. Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Dodajemy do ciasta startą i odciśniętą cukinię. Ciasto ponownie zagniatamy. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagniatamy. Formę keksową o długości 30cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto. Odstawiamy na kolejne 45 minut do podrośnięcia (przykryte ściereczką).
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Chlebek smarujemy z wierzchu oliwą z oliwek. Pieczemy około 50 minut. Po upieczeniu chlebek zostawiamy na chwilkę w formie, a później wyjmujemy na kratkę i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Do chleba możemy dodać także 100g orzechów włoskich.
2) Ciasto na początku będzie gęste, ale po dodaniu cukinii stanie się bardziej wilgotne. Nie dolewamy więcej wody.
podoba mi sie dodatek cukinii 🙂 chlebek musi być wilgotny od niej 🙂 Ja ostatnio pozostaję fanką automatu do chleba, bo robi się sam 🙂
Niestety nie posiadam takiego automatu do chleba, a szkoda… Polecam Ci Aniu ten chlebek, jest przepyszny 🙂
Chlebek pyszny. Szybko się robi, ładnie wyrasta, miękki i wilgotny. Nawet na drugi i trzeci dzień pyszny. Cukinia nie do rozpoznania w chlebku☺
Joanno, bardzo dziękuję za zdjęcie 🙂 Cieszę się, że chlebek Ci smakował 😀
Mój ulubiony chlebek 🙂 Tym razem z eksperymentalnym dodatkiem niewielkiej ilości mąki razowej. Można śmiało dodawać, bo wyrasta super i smakuje tak samo.
Joanna naprawdę wygląda na pięknie wyrośnięty 😉 Miło mi, że wracasz do tego przepisu.