To moja ulubiona letnia zupa. Jest delikatna i kremowa. Gotujemy ją latem bardzo często ponieważ cukinia w naszym ogrodzie bardzo ładnie rośnie. Jest szybka do przygotowania. Wystarczy tylko pokroić w kostkę wszystkie składniki, krótko podsmażyć i ugotować do miękkości. Gdy zupa troszkę przestygnie miksujemy ją na krem i gotowe. Zupę jedliśmy na dwa sposoby: z prażonymi ziarnami oraz z grzankami. Obie wersje bardzo nam smakowały.
SKŁADNIKI (3-4 porcje):
-
800g cukinii (3 cukinie),
-
2 średnie ziemniaki (220-250g),
-
1 duża cebula,
-
2 ząbki czosnku,
-
1 l bulionu drobiowego lub warzywnego,
-
Sól,
-
Pieprz,
-
Słodka i ostra papryka,
-
1 łyżka masła do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Z cukinii usuwamy pestki i gąbczasty miąższ. Dokładnie ją płuczemy, nie obieramy. Cukinie kroimy w kostkę 2cm. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę 0,5cm. Płuczemy je pod bieżącą wodą.
W garnku rozgrzewamy 1 łyżkę masła. Dodajemy cebulę i smażymy ją 3-5 minut aż się zeszkli. Wówczas dodajemy czosnek i smażymy 30 sekund. Następnie dodajemy ziemniaki i cukinie. Smażymy często mieszając przez 5 minut. Warzywa zalewamy bulionem i zagotowujemy.
Zupę gotujemy do miękkości ziemniaków – około 15-20 minut.
Zupę zdejmujemy z ognia. Zostawiamy ją na chwilę, aby troszkę przestygła i miksujemy ją blenderem na gładki krem. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką.
Zupę proponuję podać z prażonymi ziarnami. Suchą patelnie wstawiamy na mały ogień. Wsypujemy ziarna słonecznika i dyni. Smażymy je kilka minut często mieszając, aż się ładnie zarumienią.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Zupę możemy podać także z grzankami.
Czy ziemniaki musza być aż tak drobno pokrojone?
Nie muszą. Gdy są tak drobno pokrojone to zupa szybciej się ugotuje. Można je pokroić na grubsze kawałki i gotować zupę chwilkę dłużej 🙂
Pyszna zupka 🙂 Dzięki Tobie stałam się wielbicielką zup kremów, a jeszcze zupka z cukinii – mniam 🙂 Moja wyszła bardziej żółta niż zielona, ale dałam cukinię bez skórki, bo miałam taką bardzo wyrośniętą cukiniową sztukę. Z grzankami polecam!
Joanno, ale mi narobiłaś smaku ma tę zupkę 😉 Wygląda pysznie. Cieszę się, że smakowała 😉
Zupka jest przepyszna
Dziękuję ♥️