Musaka (moussaka) to tradycyjne greckie danie przygotowane z bakłażanów, mięsnego sosu pomidorowego i sosu beszamelowego. Tradycyjnie w musace znajduje się mięso z jagnięciny, ale świetnie sprawdza się również mięso mielone wieprzowo-wołowe. Bakłażany układamy na przemian z sosem mięsnym, a wierzch polewamy sosem beszamelowym i posypujemy serem. Tym, którzy za bakłażanami nie przepadają polecam do jej przygotowania użyć cukinii. Potrawę możemy podać na obiad. Gdy troszkę przestygnie bardzo ładnie się kroi. Świetnie się odgrzewa.
SKŁADNIKI:
-
2 średnie cukinie,
-
500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
-
1 cebula,
-
2 ząbki czosnku,
-
1 puszka krojonych pomidorów,
-
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
-
1 łyżeczka słodkiej papryki,
-
1 łyżeczka oregano,
-
Szczypta cynamonu,
-
Sól,
-
Pieprz,
-
SOS BESZAMELOWY:
-
1 i ¼ szklanki mleka,
-
2 łyżki mąki,
-
2 łyżki masła,
-
1 jajko,
-
1 łyżka żółtego sera,
-
Szczypta gałki muszkatołowej,
-
Sól,
-
Pieprz,
- DODATKOWO:
-
150g żółtego sera,
PRZYGOTOWANIE:
Cukinie kroimy w plasterki o grubości 0,5-1cm, oprószamy solą i odstawiamy. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie na patelnie dodajemy mięso i smażymy kilka minut aż mięso ładnie się zarumieni. Wówczas wlewamy pomidory z puszki, dodajemy koncentrat pomidorowy i całość dusimy około 20 minut, aż sos zgęstnieje i cała woda odparuje. Pod koniec dodajemy słodką paprykę, oregano, doprawiamy solą, pieprzem i cynamonem.
W między czasie przygotowujemy sos beszamelowy. W rondelku rozpuszczamy masło. Wsypujemy mąkę i mieszamy. Następnie stopniowo wlewamy mleko ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Sos zdejmujemy z ognia i dodajemy żółty ser. Sos studzimy. Wówczas dodajemy jajko i przyprawy, miksujemy.
W dużym naczyniu żaroodpornym układamy warstwę z plastrów cukinii. Na cukinii rozsmarowujemy połowę masy mięsnej. Następnie układamy kolejną warstwę z cukinii i smarujemy ją resztą mięsa. Układamy trzecią warstwę cukinii. Polewamy ją przygotowanym sosem beszamelowym i całość posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy około 40 minut 1 180 stopniach. Gdy zapiekanka zacznie się spiekać to przykrywamy ją folią.
Zapiekankę kroimy jak ciasto. Aby dobrze się kroiła należy ją chwilę przestudzić.
Życzę smacznego 🙂
Mimo, że wiele razy o tym daniu słyszałyśmy (Kuchenne rewolucje się kłaniają :P) to nigdy go nie jadłyśmy 😉