Szybka fasolka po bretońsku

Na pewno znacie i lubicie fasolkę po bretońsku. Nie wiem skąd pochodzi nazwa, ale z pewnością jest to potrawa, która na stałe wpisała się w kuchnię polską. Dziś przedstawiam Wam moja propozycję na szybką fasolkę po bretońsku, nie wymaga wcześniejszego gotowania i moczenia fasoli. Jej przygotowanie zajmie góra 25 minut. Będzie idealna na szybki obiad.

Szybka fasolka po bretońsku

Szybka fasolka po bretońsku

SKŁADNIKI (4-6 porcji):

  • 3 puszki białej fasoli w puszce (3x240g),
  • 1 duża cebula,
  • 200g cienkiej kiełbasy,
  • 100g wędzonego boczku,
  • 3,5 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1,5 łyżki majeranku,
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki,
  • Szczypta ostrej papryki,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • 2,5-3 szklanki wody,

PRZYGOTOWANIE:

Fasolę odsączamy na sitku. Kiełbasę, boczek i cebulę kroimy w kostkę. Wrzucamy je na suchą patelnię i podsmażamy przez kilka minut (5-7 minut). Do zawartości patelni dodajemy fasolkę. Zalewamy całość wodą i zagotowujemy. W tym czasie na drugą patelnię dajemy koncentrat pomidorowy, podlewamy go 1 łyżką wody, dodajemy cukier i przesmażamy razem około 3-4 minuty na wolnym ogniu. Podsmażony koncentrat dodajemy do fasoli. Następnie dodajemy majeranek, słodką i ostrą papryką, doprawiamy całość do smaku solą i pieprzem.

Całość gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem 10 minut.

Do zagęszczenia sosu pomidorowego przygotowujemy zasmażkę. Rozpuszczamy 1-2 łyżki masła i podsmażamy chwilkę z 1-2 łyżkami mąki (biała zasmażka). Ilość mąki zależy od gęstości, jaką chcemy uzyskać. Dodajemy zasmażkę do garnka, mieszamy i zagotowujemy. Gotujemy razem jeszcze 5 minut. W między czasie doprawiamy do smaku.

Danie podajemy ze świeżym pieczywem.

Życzę smacznego  🙂

Szybka fasolka po bretońsku

Szybka fasolka po bretońsku

Może spodobają Ci się także:

CIECIORKA PO BRETOŃSKU

FASOLKA PO BOSTOŃSKU

BIAŁA KIEŁBASA PIECZONA Z FASOLĄ

CASSOULET

 

 





3 komentarzy

  1. Przepyszna, polecam

    • cukiereczek

      Ciesze się, że smakowała 🙂

  2. Wygląda apetycznie. Ja robię z fasoli z torebki moczonej całą noc

Zostaw odpowiedź