Mango jest już dostępne w stałej sprzedaży w większości sklepów. Ten egzotyczny owoc pochodzi z Indii. Uprawiany jest obecnie w części Afryki, Ameryki i Australii. Owoc ten jest bardzo ceniony za swoje właściwości. Na podstawie przeprowadzonych badań wynika, że mango zapobiega rozwojowi niektórych nowotworów, a także pozwala obniżyć poziom cukru i cholesterolu we krwi.
Mango lassi to tradycyjny indyjski koktajl. Jego główne składniki to: mango, jogurt i woda. Jeśli owoce mango są mało słodkie to do koktajlu dodajemy odrobinę miodu lub syropu klonowego. Owoce użyte do koktajlu powinny być dojrzałe. Koktajl smakuje delikatnie i kremowo. Mango lassi świetnie orzeźwia w gorące dni. Przygotowuję go najczęściej na drugie śniadanie lub kolację.
SKŁADNIKI (1-2 porcje):
-
1 dojrzałe mango,
-
¾ szklanki gęstego jogurtu naturalnego (lub greckiego),
-
1/3 szklanki zimnej wody,
-
1 łyżka miodu lub syropu klonowego,
-
Szczypta kardamonu
PRZYGOTOWANIE:
Mango obieramy. Następnie kroimy nożem miąższ do pojemnika blendera. Najlepiej jest obkroić miąższ tuż nad naczyniem, w którym będziemy miksować koktajl. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do otrzymania gładkiej konsystencji. Koktajl podajemy schłodzony.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Koktajl zawiera około 383kcal. W tym:
- węglowodany – 77g,
- białko – 10g,
- tłuszcz – 5g,
- błonnik – 5g.
2) Proponuję podanie dwóch porcji.
3) Jedna porcja będzie zawierała około 191kcal, w tym:
- węglowodany – 38,4g,
- białko – 4,8g,
- tłuszcz – 2,3g,
- błonnik – 2,4g.
Koktajl proponuję podać na drugie śniadanie lub kolację.
uwielbiam i dość często go robię, ale jakoś do tej pory nie doczekał się swojego postu na bloga 🙂
Uwielbiam ten koktajl, jest przepyszny!
Michał cieszę się, że Ci smakuje 😀
Niebo w gębie! Idealne drugie śniadanie ?
Mini cieszę się, że smakował ?