Znudziły się Wam zwykłe kotlety schabowe? Możecie je odmienić stosując panierkę z suszonych grzybów. Soczyste, pachnące lasem kotlety to świetna alternatywa dla zwykłych schabowych. Dzięki nim zapach lasu możemy sobie przypomnieć o każdej porze roku. Suszone grzyby wystarczy zmielić i wymieszać z bułką tartą. Dalej postępujemy już tak samo jak przy smażeniu zwykłych schabowych. Polecam, bo smakują przepysznie 😉
SKŁADNIKI :
- 0,5kg schabu bez kości,
- Sól,
- Pieprz,
- Garść suszonych grzybów ( około 10 grzybów),
- Bułka tarta do panierowania,
- 1-2 jajka,
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Schab dzielimy na 4-5 kotletów. Każdy z kotletów rozbijamy cienko, najlepiej przez folię, i oprószamy solą i pieprzem z obu stron. Grzyby mielimy np. w młynku do kawy lub maszynce do mielenia mięsa.
Zmielone grzyby mieszamy z bułką tartą w proporcji 1:1. Jajko roztrzepujemy. Każdy z kotletów maczamy w jajku. Następnie panierujemy go w grzybowej panierce i smażymy na rumiano z obu stron. Smażymy na wolnym ogniu. Kotlety możemy odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
- Należy smażyć kotlety na wolnym ogniu, bo szybko się rumienią.
Ale super pomysł :))
dzięki 😉
świetny przepis
Rewelacyjny pomysł! Miałam okazję je kiedyś robić i wyszły niesamowicie! 🙂
mięsa nie lubię, ale to wygląda pysznie
Zrobię na niedzielę, mam dużo suszonych grzybów
rodzina była zachwycona, smak wspaniały 🙂
bardzo mi miło 🙂