Witajcie w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Zapraszam dzisiaj na banalnie proste do przygotowania ciasto, które zachwyca smakiem. Przepis na krem dostałam od Pani Matyldy. Jadłam go w wiśniowej roladzie i bardzo mi zasmakował. Wymyśliłam więc z nim takie szybkie ciasto. Biszkopt jest mięciutki i puszysty, krem słodko-kwaśny, a całość wieńczy słodka śmietanka i wisienka – to ciasto nie może się nie udać, polecam 🙂
SKŁADNIKI:
- BISZKOPT:
- 4 jajka,
- 1 szklanka mąki,
- 2/3 szklanki cukru,
- 4 łyżki oleju,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- KREM WIŚNIOWY
- 2 szklanki kompotu z wiśni,
- 1 budyń waniliowy,
- 1 galaretka wiśniowa,
- 1 żółtko,
- 250g masła,
- Cukier do smaku,
- DODATKOWO:
- 400g śmietany kremówki,
- 100g wiśni kandyzowanych,
- 2 łyżki cukru pudru,
- PONCZ:
- 5 łyżek ciepłej wody,
- 3 łyżeczki cukru,
- 2,5 łyżki rumu,
PRZYGOTOWANIE:
BISZKOPT: Zimne białka ubijamy je na sztywna pianę stopniowo dodając cukier. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Podobnie dodajemy olej. Następnie szpatułką mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę (23x28) smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Wylewamy masę i pieczemy około 25-30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na pół.
KREM WIŚNIOWY: 1,5 szklanki kompotu z wiśni wlewamy do rondelka i zagotowujemy. W pozostałym kompocie rozrabiamy budyń i wlewamy na gotujący się sok. Gotujemy budyń zgodnie z czasem na opakowaniu. Gotowy budyń zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę. Dokładnie mieszamy, aż galaretka się rozpuści. Masę odstawiamy do wystudzenia.
Miękkie masło ucieramy na puszystą masę z żółtkiem. Dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu nie przerywając ucierania.
Składniki ponczu mieszamy ze sobą. Na dnie formy układamy jedną z połówek biszkoptów. Nasączamy go połową ponczu i smarujemy całym kremem. Drugi z biszkoptów również smarujemy ponczem i układamy na kremie (naponczowaną stroną do dołu). Ciasto odstawiamy do stężenia do lodówki na co najmniej 2 godziny(najlepiej na całą noc).
Po wyjęciu z lodówki biszkopt oprószamy cukrem pudrem i kroimy na kwadraty.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Śmietankę przekładamy do szprycy i każdą kostkę ciasta ozdabiamy jej kleksem, a na górze układamy jedną wiśnię kandyzowaną.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Jeśli nam się uda dostać w sklepie budyń wiśniowy to warto go wykorzystać zamiast waniliowego.
2) Jeśli krem będzie nam się wydawał mało słodki to możemy go dosłodzić cukrem do smaku.
wygląda smakowicie 🙂
Takie kwaskowate kremu uwielbiam:)
wygląda uroczo 🙂 na rodzinne imprezy w sam raz 🙂
Smacznie wygląda 🙂