Kluseczki leniwe - któż za nimi nie przepada? Zapraszam na jesienną wersję leniwych klusek - z dodatkiem dyniowego puree. Sama dynia, która jest dość neutralna w smaku, niewiele zmienia smak tych kluseczek. Dzięki jej dodatkowi kluseczki zyskują przepięknego, słonecznego koloru. U mnie kluseczki podane są z dodatkiem bułki tartej, a u Was? 🙂
SKŁADNIKI:
- 250g twarogu półtłustego,
- ¾ szklanki puree z dyni,
- 1 jajko,
- 2-2,5 szklanki mąki pszennej,
- Szczypta soli,
- Do podania: zrumieniona na maśle bułka tarta
PRZYGOTOWANIE:
Twaróg rozgniatamy widelcem przez kilka minut aż stanie się kremowy. Dodajemy do niego jajko i puree z dyni, dokładnie mieszamy aż do połączenia. Następnie dodajemy szczyptę soli i stopniowo dodajemy mąkę, mieszamy. Przenosimy się z ciastem na stolnicę i wyrabiamy je. Z ciasta formujemy cienkie wałeczki i nożem odcinamy kluski. W garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli i gotuj kluski około 2 minut od wypłynięcia. Podajemy je no. Ze zrumienioną na maśle bułką tartą.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
- Do ciasta możesz dodać szczyptę cynamonu.
- Kluseczki możesz podać polane śmietanką i posypane cynamonem.
Leniwe kluski dyniowe z podanego przepisu wyszły przepyszne.
Wyglądają pysznie ?