Pewnie wielu z Was spotkało się z sałatką szwedzką w słoiku. Można ją kupić w wielu sklepach. Znałam doskonale jej smak, a teraz przygotowuję jej domową wersję. Sałatka ta ma pyszny słodko-kwaśny smak. Pasuje do obiadu, na kanapkę, jako nadzienie do hamburgerów czy hot dogów. Jej przygotowanie jest bardzo proste. Warto zaopatrzyć się w kilku słoiczków, aby zimą cieszyć się jej wspaniałym smakiem.
SKŁADNIKI :
- 2,5 kg ogórków gruntowych,
- ½ szklanki soli,
- 9 szklanek zimnej wody,
- ZALEWA:
- 3 szklanki wody,
- 2 szklanki octu,
- 2 szklanki cukru,
- DO KAŻDEGO SŁOIKA:
- ½ łyżeczki gorczycy,
- 2 ziela angielskie,
- 2 ziarna pieprzu,
- 3 plasterki surowej marchewki
PRZYGOTOWANIE:
Ogórki dokładnie płuczemy, osuszamy i kroimy w dość cienkie plasterki. W 9 szklankach wody rozpuszczamy pół szklanki soli. Tak przygotowanym roztworem zalewamy ogórki. Odstawiamy je na 3h, co jakiś czas mieszamy. Ogórki w misce przykrywamy. Po tym czasie ogórki odcedzamy na durszlaku.
Do każdego ze słoików wkładamy gorczycę, ziele angielskie, pieprz i marchewkę. Następnie układamy niezbyt ciasno odcedzone ogórki. Składniki zalewy mieszamy i zagotowujemy. Gorącą zalewą zalewamy słoiki z ogórkami i zakręcamy. Słoiki pasteryzujemy około 10 minut. Słoiki wyjmujemy z wody i odwracamy do góry dnem. Słoiki przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu.
Życzę smacznego:)