Pad thai z kurczakiem

Pan thai to słynne streetfoodowe danie kuchni tajskiej. Jego główne składniki to: makaron ryżowy, sos i jajka. Jako dodatki można dać źródło białka czyli kurczak, krewetki, tofu. Można do niego dodać także warzywa. Przygotowanie domowego pad thai jest bardzo proste. Wystarczy po kolei dodawać i smażyć wszystkie składniki, a na koniec wymieszać z sosem. To sos nadaje całemu daniu tego pysznego smaku. Łączy w sobie smak słodki, pikantny, kwaśny i słony. Z tym daniem jest trochę jak z winem - nalżey go odpowiednio zbalansować czy też dobrać pod własny gust. Więc śmiało, sprawdzajcie czy taka ilość soku z limonki, sosu rybnego czy cukru jest dla Was odpowiednia i śmiało dajcie więcej lub mniej.

Oryginalny przepis na pad thai zakłada użycie pasty z tamaryndu oraz cukru palmowego. Można go kupić w działach z kuchnią orientalną. Ma on charakterystyczny kwaśny smak. Jednak nie wszyscy mogą zdobyć go w tak łatwy sposób, a w warunkach domowych idealnie zastępuje go sok z limonki.

Pad thai z kurczakiem

Pad thai z kurczakiem

Więcej przepisów kuchni tajskiej

Pad thai z kurczakiem

Pad thai z kurczakiem

Pyszne danie kuchni tajskiej. Ekspresowe w przygotowaniu. Słone, słodkie, kwaśne i pikantne!

Pad thai z kurczakiem

Składniki (3-4 porcje):

  • 200g makaronu ryżowego wstążki 5mm,
  • 2-3 jajka,
  • pół słoiczka kiełków fasoli mung w zalewie,
  • 2-3 łyżki oleju do smażenia,
  • garść posiekanych orzeszków ziemnych,
  • 1/2 małej cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • szczypiorek lub dymka,
  • KURCZAK:
  • 300g piersi z kurczaka,
  • 1 łyżeczka sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • sól i pieprz,
  • SOS:
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki sosu rybnego,
  • 3 łyżeczki cukru brązowego,
  • kilka kropel oleju sezamowego,
  • 25ml soku z limonki (2 i 1/2 łyżki),
  • OPCJONALNIE:
  • 2-3 łyżki sosu sriracha (dodajemy do sosu),
  • 2 łyżeczki suszonych krewetek zblendowanych (smażymy razem z cebulą)

Przygotowanie:

Makaron ryżowy gotujemy według przepisu na opakowaniu.

Kurczaka kroimy w kostkę i mieszamy z sosem sojowym, olejem sezamowym i mąką ziemniaczaną. Składniki sosu mieszamy ze sobą i odstawiamy na bok. Jajka wbijamy do miski i rozkłócamy. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę.

W głębokiej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Wkłądamy cebulę i czosnek. Smażymy razem 30 sekund. Dodajemy drugą łyżkę oleju i wkładamy kurczaka. Smażymy około 4 minut do zarumienia. Kurczaka przesuwamy na bok i dodajemy trzecią łyżkę oleju. Wlewamy jajka. Miszamy je do momentu ścięcia. Dodajemy kiełki fasoli mung i makaron. Mieszamy do połączenia. Wlewamy sos i danie zagotowujemy. Gotujemy około 1 minuty. Podajemy z cząstką limonki, posypane posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Smacznego!

Pad thai z kurczakiem

Pad thai z kurczakiem

Jeśli przygotujesz pad thai z kurczakiem to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź