Pan thai to słynne streetfoodowe danie kuchni tajskiej. Jego główne składniki to: makaron ryżowy, sos i jajka. Jako dodatki można dać źródło białka czyli kurczak, krewetki, tofu. Można do niego dodać także warzywa. Przygotowanie domowego pad thai jest bardzo proste. Wystarczy po kolei dodawać i smażyć wszystkie składniki, a na koniec wymieszać z sosem. To sos nadaje całemu daniu tego pysznego smaku. Łączy w sobie smak słodki, pikantny, kwaśny i słony. Z tym daniem jest trochę jak z winem - nalżey go odpowiednio zbalansować czy też dobrać pod własny gust. Więc śmiało, sprawdzajcie czy taka ilość soku z limonki, sosu rybnego czy cukru jest dla Was odpowiednia i śmiało dajcie więcej lub mniej.
Oryginalny przepis na pad thai zakłada użycie pasty z tamaryndu oraz cukru palmowego. Można go kupić w działach z kuchnią orientalną. Ma on charakterystyczny kwaśny smak. Jednak nie wszyscy mogą zdobyć go w tak łatwy sposób, a w warunkach domowych idealnie zastępuje go sok z limonki.
Więcej przepisów kuchni tajskiej
- Sałatka satay z kurczakiem
- Placki bananowe po tajsku
- Ryżowy deser tajski z mango
- Tajskie żeberka z grilla
Pyszne danie kuchni tajskiej. Ekspresowe w przygotowaniu. Słone, słodkie, kwaśne i pikantne!
Pad thai z kurczakiem
Składniki (3-4 porcje):
- 200g makaronu ryżowego wstążki 5mm,
- 2-3 jajka,
- pół słoiczka kiełków fasoli mung w zalewie,
- 2-3 łyżki oleju do smażenia,
- garść posiekanych orzeszków ziemnych,
- 1/2 małej cebuli,
- 2 ząbki czosnku,
- szczypiorek lub dymka,
- KURCZAK:
- 300g piersi z kurczaka,
- 1 łyżeczka sosu sojowego,
- 1 łyżeczka oleju sezamowego,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- sól i pieprz,
- SOS:
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki sosu rybnego,
- 3 łyżeczki cukru brązowego,
- kilka kropel oleju sezamowego,
- 25ml soku z limonki (2 i 1/2 łyżki),
- OPCJONALNIE:
- 2-3 łyżki sosu sriracha (dodajemy do sosu),
- 2 łyżeczki suszonych krewetek zblendowanych (smażymy razem z cebulą)
Przygotowanie:
Makaron ryżowy gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Kurczaka kroimy w kostkę i mieszamy z sosem sojowym, olejem sezamowym i mąką ziemniaczaną. Składniki sosu mieszamy ze sobą i odstawiamy na bok. Jajka wbijamy do miski i rozkłócamy. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę.
W głębokiej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Wkłądamy cebulę i czosnek. Smażymy razem 30 sekund. Dodajemy drugą łyżkę oleju i wkładamy kurczaka. Smażymy około 4 minut do zarumienia. Kurczaka przesuwamy na bok i dodajemy trzecią łyżkę oleju. Wlewamy jajka. Miszamy je do momentu ścięcia. Dodajemy kiełki fasoli mung i makaron. Mieszamy do połączenia. Wlewamy sos i danie zagotowujemy. Gotujemy około 1 minuty. Podajemy z cząstką limonki, posypane posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Smacznego!