Witam w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że serniki to moje ulubione ciasta. Przygotowany przeze mnie sernik na pewno zasmakuje wielbicielom tureckiej chałwy. Jest bardzo kremowy, delikatny w smaku i nie za słodki. Tak jak samej chałwy, również sernika nie da się zjeść dużo - więc jest bardzo podzielny 🙂 Dzięki pieczeniu z parą wodną wychodzi płaski i nie pęka.
SKŁADNIKI:
- SPÓD:
- 200g ciasteczek Digestive,
- 80g masła,
- MASA SEROWA:
- 800g twarogu,
- 4 jajka,
- 300g chałwy sezamowej waniliowej,
- ¾ szklanki cukru,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- ½ szklanki śmietany kremówki,
- 1 łyżeczka olejku waniliowego,
- POLEWA:
- ½ szklanki śmietany kremówki,
- 150g chałwy sezamowej waniliowej,
PRZYGOTOWANIE:
SPÓD: Ciasteczka drobno kruszymy. Masło roztapiamy i łączymy z rozdrobnionymi ciasteczkami, dokładnie mieszamy. Tortownicę o średnicy 22cm smarujemy cienką warstwą masła. Do tortownicy wykładamy masę i wyrównujemy. Tortownicę odstawiamy na 30 minut do lodówki.
MASA SEROWA: Twaróg mielimy trzykrotnie. Do miski przekładamy zmielony twaróg, dodajemy cukier i 150g pokruszonej chałwy, ucieramy chwilę mikserem. Pozostałą chałwę kroimy w grubszą kostkę. Do sera dodajemy po jednym jajku i każdorazowo chwilkę miksujemy. Dodajemy śmietanę, mąkę, olejek waniliowy, miksujemy tylko do połączenia składników. Następnie dodajemy pokrojoną chałwę i mieszamy już delikatnie łyżką. Masę serową przelewamy do tortownicy. W piekarniku na najniższej półce ustawiamy formę z wodą. Wyżej ustawiamy tortownicę. Sernik pieczemy z parą wodną około 1 godziny w 170 stopniach. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
POLEWA: Chałwę kruszymy, dodajemy kremówkę i mieszamy, nie powinno być grudek (można zmiksować). Wstawiamy na ogień i podgrzewamy, masa zrobi się kremowa i zgęstnieje (nie zagotowujemy). Lekko wystudzoną polewę rozprowadzamy na zimnym serniku. Sernik wstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin.
Życzę smacznego 🙂
Zdjęcia nadesłała Pani Marta R.
“Witam upiekłam sernik pycha znika raz dwa tak wygląda po upieczeniu “
Sernik podbił serca gości ,super wilgotny, wbrew pozorom nie jest bardzo słodki . Polecam 🙂
Twój komentarz
Cieszę się ogromnie, że sernik smakował 🙂 też go uwielbiamy 🙂
czy mozna piec normalnie, bez kąpieli wodnej?
Marta można, ale sernik wyjdzie bardziej kremowy pieczony w kąpieli wodnej.
Najlepszy sernik na świecie! Wszystkim tak posmakował, że gości u nas w każde święta (p.s jeszcze się nie znudził:) )
Edyta jest mi niezmiernie miło ?
A czy mogę czymś zastąpić kremowkę??
Można spróbować z mascarpone zamiast kremówki ?