Witam w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Dzisiaj zapraszam na pyszne muffinki z owocami i białą czekoladą. Są po prostu pyszne, a ich przygotowanie to tak naprawdę chwilka. Wystarczy w jednej misce wymieszać suche, a w drugiej mokre składniki. Do muffinek możemy wykorzystać mrożone owoce. Zamiast jagód świetnie sprawdzą się borówki, a białą czekoladę można zastąpić mleczną. Polecam!
SKŁADNIKI (12 sztuk):
- 1 szklanka malin,
- 1/2 szklanki jagód,
- 60g białej czekolady,
- 2 jajka,
- 1/3 szklanki oleju,
- 1/3 szklanki maślanki,
- 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego,
- 2/3 szklanki cukru,
- 1 i 1/2 szklanki mąki,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody,
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
Białą czekoladę kroimy na mniejsze kawałki. Owoce myjemy i osuszamy. W jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, szczyptę soli, proszek do pieczenia i sodę.W drugiej misce rozkłócamy jajka, dodajemy olej, maślankę i aromat i mieszamy dokładnie.
Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy tylko do zawilgotnienia składników. Dodajemy owoce i czekoladę, chwilkę mieszamy i masę rozkładamy do formy wypełnionej papilotkami. Babeczki pieczemy ok 25 minut w 180 stopniach. Smacznego 🙂
Co to jest 3/2? To nie można tego już normalnie napisać?
3/2 czyli 1 i 1/2 (półtorej).
Tak, byłam w stanie to obliczyć. Czy nie pomyliłaś się wpisując 2 jajka? Czy nie powinno być 6/2 jajka? A babeczki bardzo dobre, robię już któryś raz, ale za każdym razem mnie znika z tropu te 3/2. Pierwszy raz się spotykam z takim zapisem w przepisie, po co sobie życie utrudniać? Pozdrawiam