Witam w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Za oknem pogoda iście zimowa, miło patrzeć jak wreszcie prószy śnieg. Weekendowe wypieki zdominowała ta zimowa aura i przedstawiam Wam dzisiaj zimowe ciasto przygotowane przez moją siostrę Justynę. Nie jest kłopotliwe w przygotowaniu lecz trzeba mu poświęcić troszkę czasu i poczekać aż wszystkie warstwy stężeją. Dekoracja ciasta to bita śmietana i cukrowe kuleczki. Cukrowymi ozdobami warto je ozdobić tuż przez podaniem, aby się nie rozpuściły. Ciasto wprost rozpływa się w ustach, polecam je gorąco z moją siostrą 🙂
Ciasto Królowa Śniegu
SKŁADNIKI:
- BISZKOPT:
- 4 jajka,
- 1 szklanka mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 4 łyżki oleju,
- 2/3 szklanki cukru,
- KREM NIEBIESKI:
- 1 budyń waniliowy(40g),
- 2 szklanki mleka,
- 2 łyżki cukru,
- 1 galaretka niebieska,
- 1 paczka delicji (350g) np. pomarańczowych,
- KREM BIAŁY:
- 1 galaretka agrestowa,
- 3/4 szklanki wody,
- 400 g śmietany kremówki,
- 5-6 łyżek cukru pudru,
- WARSTWA NIEBIESKA:
- 2 galaretki niebieskie,
- 500ml wody,
- DO DEKORACJI:
- cukrowe ozdoby,
- 300g śmietany kremówki+4 łyżki cukru pudru
PRZYGOTOWANIE:
Szklanka o pojemności 250ml.
BISZKOPT: Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodawaj cukier. Następnie dodawaj po jednym żółtku, mieszaj na najmniejszych obrotach miksera. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej i wymieszaj łyżką do połączenia składników (nie dłużej). Formę 23x28cm wyłóż papierem do pieczenia, wlej ciasto i piecz 30-40 minut w temperaturze 180 stopni, góra-dół. Jeżeli biszkopt zacznie się spiekać to przykryj go folią. Biszkopt wystudź. Biszkopt można nasączyć ponczem.
KREM NIEBIESKI: Budyń ugotuj wg przepisu na opakowaniu z dodatkiem 2 łyżek cukru. Zestaw z ognia, wsyp galaretkę, wymieszaj, galaretka powinna się rozpuścić. Gdy masa przestygnie, ale będzie jeszcze ciepła, wyłóż ją na biszkopt. Ciasto odstaw do lodówki. Gdy krem stężeje ułóż na nim paczkę delicji jedną obok drugiej. Ciasto przełóż do lodówki.
KREM BIAŁY: Galaretkę agrestową rozpuść w 3/4 szklanki gorącej wody. Odstaw, powinna być mocno schłodzona, ale nie stężała. Kremówkę ubij na sztywną z cukrem pudrem. Ciurkiem wlewaj letnią galaretkę cały czas miksując. Gdy składniki się połączą krem wyłóż na delicje. Ciasto ponownie wstaw do lodówki.
WARSTWA NIEBIESKA: Ostatnią warstwę stanowią niebieskie galaretki rozpuszczone w 500ml wody. Do dekoracji ciasta użyj cukrowych ozdób i bitej śmietany, którą nałóż szprycą. Smacznego !
Witam. Ciasto pięknie się prezentuje. Zwłaszcza tak świetnie ozdobione. Gdzie mogę dostać takie śnieżynki? Pozdrawiam
Witam,
Śnieżynki były kupione w okresie przedświątecznym w jakimś supermarkecie. Może Pani poszukać w internecie. Myślę, że uda się je kupić przez Internet.
Pozdrawiam
Śnieżynki kupiłam niedawno w Tesco. Ciasto wypróbowałam, przepyszne, a wygląd – rewelacja. Pozdrawiam 🙂
Monika, bardzo nam miło 🙂 Cieszymy się, że smakowało 🙂
witam 🙂 jaki budyń użyć ten na 0,5 l czy na 3/4 l mleka?
Marcia, budyń na 0,5l mleka (waga 40g) 🙂
Pozdrawiam
Upiekłam je na święta, rodzince bardzo smakowało, dzięki za przepis
Justi, bardzo się cieszymy, że ciasto smakowało 🙂
https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/ciasto-krolowa-sniegu-4
Oj… nieładnie.. Pani nawet zdjęcia nie zmieniła, nie mówiąc o podaniu źródła przepisu
hehe proszę dokładnie przeczytać opis, a dopiero później pisać komentarz
Ciasto jest przepyszne! Rodzina zjadła w ciągu chwili! ??
Wyszło idealne 😉
Wyszło bardzo dobre, idealnie słodkie.
I jakie piękne! Bardzo mi miło 😉
Pyszne ciasto ! Polecam ❤️ Mimo ze bez delicji to smak obłędny i wyglada bardzo ładnie ❤️
Cieszę się, że smakowało ❤️
mam pytanie jakie wymiary blaszki ?
23*28cm 😍
Smietanka 30 czy 36?
Najczęściej używam 36%, Piątnicy.
Wyszlo bardzo efektowne, najbardziej smakowało dzieciom 😍
Cieszę się bardzo ❤️