Nazwa rassolnik wywodzi sie od słowa "rassoł", które oznacza płyn z kwaszenia ogórków lub kapusty. Niektórzy zupę tę nazywają rosyjską wersją polskiej zupy ogórkowej. Myślę, że jest w tym troszkę prawdy, bo smak jest podobny. Aczkolwiek w zupie tej jest mnóstwo składników, które w zwykłej ogórkowej nie występują np. pęczak, koncentrat pomidorowy. Warto jednak taką zupę przygotować, bo jest mega smaczna. A najlepiej smakuje następnego dnia, kiedy smaki się przegryzą 🙂 Polecam 🙂
Składniki:
- 0,5kg karkówki,
- 8 szklanek wody,
- 4 średnie ogórki kiszone,
- 1 duża marchewka,
- 1 cebula,
- 2 duże ziemniaki,
- 1/2 szklanki kaszy pęczak,
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- 2 liście laurowe,
- 2 ziela angielskie
- sól,
- pieprz,
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Mięso myjemy i osuszamy. Zalewamy je zimną wodą, dodajemy liście laurowe i ziela angielskie i gotujemy około godziny na średnim ogniu pod przykryciem. Zdejmujemy powstałe szumowiny. Po tym czasie mięso wyjmujemy, lekko studzimy i za pomocą widelca lub rękoma dzielimy ja na mniejsze kawałki (wzdłuż włókien).
Pęczak gotujemy 5 minut krócej niż podany czas na opakowaniu. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, a ogórki drobno siekamy. Cebulę kroimy w kostkę, marchewkę ścieramy na grubych oczkach tarki. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulę, następnie dodajemy marchewkę i smażymy 3-4 minuty. Dodajemy koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy i warzywa przekładamy do wywaru mięsnego. Dodajemy również pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości ziemniaków. 5 minut przed końcem dodajemy pokrojone ogórki wraz z sokiem, rozdrobnione mięso i pęczak. Zupę doprawiamy do smaku. Życzę smacznego 🙂
Uwaga: Zupa najlepiej smakuje dnia następnego, gdy smaki się przegryzą.
Osobiście lubię bardzo dokładnie osuszyć mięso po umyciu po to, żeby zalać je wodą.
Pozdrawiam
Kristov