Pewnie wielu z Was słyszało o słynnym cieście banoffee czyli połączeniu ciasteczek Digestive, bananów, kajmaku i bitej śmietany. Kto choć raz go spróbował ten wie, że jest to niebo w gębie. Takie też są naleśniki, które chce Wam zaproponować, mega pyszne 🙂 Wystarczy podać je z kleksem bitej śmietany. Wystarczy jeden, aby osłodzić sobie dzień.
Składniki:
- 1 szklanka mąki,
- 1 szklanka mleka,
- 4 łyżki wody,
- 1 jajko,
- szczypta soli,
- 5-6 bananów,
- 12 łyżeczek kajmaku,
- olej do smażenia,
- listki mięty do dekoracji,
Przygotowanie:
Do miski wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli, mąkę, mleko i wodę i miksujemy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy cienkie naleśniki. Po usmażeniu na każdym naleśniku rozsmarowujemy kajmak i układamy banana. Jeżeli banany są za duże to kroimy je na 2-3 części.
Naleśnika zwijamy w rurkę. Naleśniki od razu podajemy. Można dodatkowo podać je z bitą śmietaną, posypane startą czekoladą. Smacznego 🙂