Naleśniki z kajmakiem i bananami a’la banoffee

Pewnie wielu z Was słyszało o słynnym cieście banoffee czyli połączeniu ciasteczek Digestive, bananów, kajmaku i bitej śmietany. Kto choć raz go spróbował ten wie, że jest to niebo w gębie. Takie też są naleśniki, które chce Wam zaproponować, mega pyszne 🙂 Wystarczy podać je z kleksem bitej śmietany. Wystarczy jeden, aby osłodzić sobie dzień.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki,
  • 1 szklanka mleka,
  • 4 łyżki wody,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • 5-6 bananów,
  • 12 łyżeczek kajmaku,
  • olej do smażenia,
  • listki mięty do dekoracji,

Przygotowanie:

Do miski wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli, mąkę, mleko i wodę i miksujemy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy cienkie naleśniki. Po usmażeniu na każdym naleśniku rozsmarowujemy kajmak i układamy banana. Jeżeli banany są za duże to kroimy je na 2-3 części.

Naleśnika zwijamy w rurkę. Naleśniki od razu podajemy. Można dodatkowo podać je z bitą śmietaną, posypane startą czekoladą. Smacznego 🙂





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź