Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na ciasteczka cytrynowe, których jednym z głównych składników jest kasza manna. Bardzo chętnie wykorzystuje kaszę mannę w słodkich wypiekach - najczęściej jako składnik kremu. Ciasteczka z kaszą manną po upieczeniu są kruchutkie. Smakują pysznie maślano-cytrynowo. Nie smakują typowo jak kruche ciastka, ale łączą w sobie smak ciasta kruchego i ucieranego, z lekko wyczuwalną ziarnistą konsystencją.
Ciasteczka te zaskoczyły nas bardzo pozytywnie swoim smakiem. Moim dzieciom smakowały bardzo. Sięgały chętnie po kolejne. Są szybkie i proste do przygotowania. Pamiętajcie tylko, aby zostawić dużo miejsca pomiędzy ciasteczkami przed pieczeniem, bo mocno się rozlewają w trakcie pieczenia. A jeśli posiadacie w swojej spiżarni semolinę, to użyjcie jej tutaj zamiast kaszy manny. Uzyskacie wówczas jeszcze lepszy efekt.
Ciasteczka zniknęły u nas ekspresowo. Na pewno będziemy je powtarzać, bo:
- są szybkie do przygotowania,
- wszystkie składniki mamy zawsze w domu,
- świetnie się przechowują,
- dzieciom bardzo smakowały.
Więcej słodkości z kaszą manną
Ciasteczka są ekspresowe w przygotowaniu. Smakują pysznie, maślanie i cytrynowo. Moje dzieci się nimi zajadały.
Cytrynowe ciasteczka z kaszą manną
Składniki (16 sztuk):
- 100g masła,
- 80g cukru,
- 1 cukier wanilinowy (16g),
- 1 duże jajko,
- 100g mąki pszennej,
- 100g kaszy manny,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (4g),
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka skórki startej z cytryny
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasteczka powinny być w temperaturze pokojowej, tzn. masło i jajko wyjmujemy z lodówki minimum 2 godziny wcześniej i zostawiamy na blacie.
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, góra-dół. Dwie blaszki z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. W jednej misce mieszamy ze sobą suche składniki: mąkę pszenną, kaszę mannę, proszek do pieczenia i sól.
Masło przekładamy do misy miksera. Dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Ucieramy je mikserem na najwyższych obrotach na jasną i puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Dodajemy jajko i ucieramy 30 sekund. Następnie dodajemy suche składniki oraz skórkę startą z cytryny. Mieszamy na wolnych obrotach miksera do połączenia składników. Ciasto jest gotowe. Ciasto dzielimy na 16 równych części i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (po około 27g każda). Ciasto będzie miękkie i delikatnie klejące, ale da się bez problemu uformować kulki. Ciastka układamy na blaszkach zachowując duże odstępy, bo ciastka rozleją się podczas pieczenia.
Ciastka pieczemy około 18 minut. Powinny być zarumienione. Najpierw pieczemy jedną blaszkę, a później drugą. Ciastka od razu po upieczeniu będą miękkie. Stwardnieją, gdy ostygną. Smacznego!
Jeśli przygotujesz ciasteczka z kaszą manną to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:
#GotujZCukiereczkiem