Dosyć często przygotowuję sobie na śniadanie twarożek. A ponieważ mamy teraz dostęp do świeżych, letnich warzyw postanowiłam podzielić się z Wami moimi pysznymi i lekkimi śniadankami z ich wykorzystaniem. Na pierwszy rzut idzie bardzo tradycyjna wersja twarogu, bo z dodatkiem cebulki i rzodkiewki. W kolejnych dniach pokażę Wam inne wersje. Co tu dużo mówić, smacznie, lekko, zdrowo, można go jeść i jeść, bo jest taki dobry 🙂
Składniki:
- twaróg półtłusty 250g,
- 4 łyżki jogurtu naturalnego,
- pęczek rzodkiewki,
- 2 dymki,
- papryka słodka 1/3 łyżeczki,
- bazylia kilka listków,
- sól,
- pieprz
Przygotowanie:
Twaróg przekładamy do miski i rozdrabniamy go za pomocą widelca. Dodajemy jogurt naturalny i dokładnie mieszamy. Rzodkiewkę myjemy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Odciskamy powstały sok i dodajemy do twarogu. Cebulę drobno kroimy w kostkę, szczypior siekamy, listki bazylii drobno rwiemy i dodajemy do reszty składników.
Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Podajemy ze świeżym pieczywem. Twarożek można jeść sam lub z dodatkiem wędliny. Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Taki twarożek idealnie sprawdzi się jako składnik kanapek w diecie z cukrzycą ciążową.