Bitki z konfiturą z czerwonej cebuli

Jeszcze przed świętami obiecałam Wam, że pokaże jakie mięso przygotowałam z wykorzystaniem konfitury z czerwonej cebuli. Obietnicy dotrzymuję i pysznym mięskiem Was dziś częstuje. Jestem naprawdę mile zaskoczona tym połączeniem, ale można było spodziewać się tak dobrego efektu, bo co jak co, ale cebulka do mięsa bardzo pasuje. Eksperyment uważam za bardzo udany 😉
Konfiturę podaję również z pasztetem.
Składniki:
  • schab bez kości 400g,
  • mąka 1 łyżka,
  • koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka,
  • bulion mięsny 400ml,
  • zioła prowansalskie ½ łyżeczki,
  • sól,
  • pieprz
  • KONFITURA Z CZERWONEJ CEBULI:
  • 3 czerwone cebule (ok. 250g),
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek,
  • 50 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • 1 łyżka octu winnego,
  • 4 łyżeczki cukru,
  • 2 ząbki czosnku,
  • tymianek 1/3 łyżeczki,
  • sól,
  • pieprz
Przygotowanie:
 
Schab kroimy na cztery kotlety i rozbijamy lekko najlepiej przez folię. Następnie obtaczamy je w mące i podsmażamy na rumiano z obu stron. Do kotletów wlewamy bulion, dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 40 minut. W między czasie doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Konfiturę z czerwonej cebuli przygotowujemy wg mojego przepisu. Na talerz wykładamy bitki i układamy na nich porcję konfitury z cebuli. Życzę smacznego 🙂




Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź