To będzie idealna propozycja na zbliżający się Dzień Dziecka 🙂 Bo które dziecko nie ucieszy się z ogromnego ciastka? Jego przygotowanie jest szybkie i proste.
Ciastko XXL to przepis na jednoporcjowe ciastko, które po upieczeniu jest większe niż dłoń. Powstaje z samych podstawowych składników: mąki, jajek, cukru, masła. Wszystkie te składniki trzeba dokładnie odmierzyć na wadze kuchennej. Ponieważ są to małe ilości, to składników nie miksujemy mikserem, a rozgniatamy widelcem w misce. Do moich ciastek użyłam chcocolate chips czyli kropelek czekolady. Równie dobrze sprawdzą się kolorowe posypki, m&m's czy posiekana czekolada.
Składniki na ciastko XXL
Do przygotowania ciastek potrzebujemy:
- mąki pszennej - która pomaga zachować ciastku odpowiedni kształt,
- proszku do pieczenia - dzięki użyciu spulchniacza ciastko odpowiednio rośnie, zachowuje odpowiednią sprężystość i delikatność,
- soli - która, nadaje smaku i równoważy słodycz,
- masła - nie margaryny. Najlepsze wypieki są na maśle. Używamy koniecznie o temperaturze pokojowej.
- cukru - nadaje ciastku odpowiednią słodycz,
- jajka - dodaje wilgotności i wiąże ciasto ze sobą, Potrzebne będzie około pół dużego jajka.
- aromatu waniliowego - dla lepszego aromatu,
- chocolate chips - albo posiekanej czekolady lub kolorowej posypki. Tak naprawdę możesz użyć dowolnych składników.
Jak przygotować ciastko XXL?
Przygotowanie ciastka jest bardzo proste. Wystarczy 5 minut i będzie gotowe. Reszta to już tylko pieczenie.
- Przygotuj - wyłóż blaszkę z wyposażenia piekarnika papierem do pieczenia. Odważ wszystkie składniki. Pamiętaj, aby użyć składników o temperaturze pokojowej. Czekoladę drobno posiekaj.
- Wymieszaj suche składniki w małej misce i odstaw na bok.
- Rozgnieć masło z cukrem w miseczce za pomocą widelca. Następnie połącz z jajkiem i wymieszaj z suchymi składnikami.
- Dodaj czekoladę - wymieszaj krótko, do dobrego połączenia składników.
- Uformuj ciastko na blaszce. Na wierzch wyłóż kilka odłożonych chocolate chips.
- Upiecz ciastko. Piecz około 17 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, góra-dół. Po upieczeniu zostaw ciastko do wystygnięcia na blaszce.
Ciasto będzie klejące, ale da się uformować okrągłe ciastko bez problemu dłonią oprószoną mąką.
Kilka wskazówek, aby uzyskać idealna ciastka
- Dokładnie odmierz składniki, szczególnie mąkę. Do tego celu użyj wagi kuchennej.
- Podczas rozgniatania masła z cukrem zbierz szpatułką kilka razy masło z brzegów miseczki. Chcemy by całe ciasto było jednorodne i wszystkie składniki dobrze połączone.
- Aby uzyskać 30g jajka wystarczy 1 jajko roztrzepać w miseczce, a następnie odważyć odpowiednią ilość.
- Włóż kilka chocolate chips w ciastko tuż przed pieczeniem. Będą wówczas dobrze wyeksponowane i będą się ładnie prezentowały na gotowym ciastku.
- Upieczone ciastko zdejmij z blaszki, gdy ostygnie i stwardnieje.
- Z tego przepisu zamiast jednego dużego ciastka możesz upiec 4 mniejsze ciasteczka. Czas pieczenia będzie odpowiednio krótszy.
Przechowywanie ciastka
Ciastko przechowuj do 5-7 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Więcej przepisów na pyszne ciasteczka
Zaskocz najmłodszych i przygotuj im ciastko większe niż dłoń!
Ciastko XXL
Składniki (1 duże ciastko):
- 28g masła,
- 20g cukru,
- 30g jajka,
- kilka kropel aromatu waniliowego,
- 50g mąki,
- 2g proszku do pieczenia (1/2 łyżeczki),
- szczypta soli,
- 20g chocolate chips lub posiekanej drobno czekolady
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciastko powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.
W misce umieszczamy miękkie masło i dodajemy cukier. Rozgniatamy je widelcem przez 3-5 minut, aby składniki się połączyły, a cała masa zrobiła bardziej kremowa. Dodajemy jajko i mieszamy do połączenia. Następnie dodajemy suche składniki i mieszkamy szpatułką do dobrego połączenia. Na samym końce dodajemy chocolate chips lub posiekaną czekolada i mieszamy krótko, tylko do połączenia. Odrobinę czekolady zostawiamy, aby posypać ciastko na wierzchu.
Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyścielamy papierem do pieczenia. Na blaszkę wykładamy ciasto i ręką oprószoną mąką staramy się uformować koło o średnicy 10-12cm. Ciasto będzie klejące, ale da się to zrobić bez problemu dłonią oprószoną mąką. Na wierzch wyłóż kilka odłożonych chocolate chips. Ciastko pieczemy około 15-17 minut, do zarumienia. Gdy ostygnie to zdejmujemy je z blaszki. Ciastko po upieczeniu będzie miało około 15cm średnicy.
*Można po prostu masę na ciastko wyłożyć szpatułką, bez formowania, wówczas ciastko po upieczeniu nie będzie idealnie okrągłe.