Witam serdecznie w "Weekendowej Cukierence" 🙂
Za oknem ciągle biało, zimno, a ja z utęsknieniem wypatruje już wiosny 🙂 Zawsze latem i jesienią robię spore zapasy z owoców i warzyw, aby móc się cieszyć ich smakiem zimową porą. Tak więc gdy za oknem szaro i ponuro postanowiłam sięgnąć do zamrażarki po puree z dyni. I w ten oto sposób pyszne, korzenne ciasto o wspaniałym słonecznym kolorze zagościło na moim stole 🙂
Ciasto pięknie pachnie, podczas pieczenia ten smaczny zapach unosi się w całym domu. Smakuje naprawdę wspaniale i znika z zawrotnym tempie z talerza 🙂 Gorąco polecam 🙂
Składniki:
- 300 g puree z dyni,
- 4 jaja,
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
- 250 g cukru
- 320 g mąki
- 1 płaska łyżeczka sody,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1/4 łyżeczki imbiru,
- 1/3 łyżeczki zmielonych goździków,
- 200 ml oleju,
- 2 łyżki miodu,
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z resztą przypraw. Jajka ucieramy z cukrem do uzyskania białej, puszystej masy. Stopniowo, miksując na wolnych obrotach dodajemy mąkę wymieszaną z przyprawami. Następnie wlewamy olej ciągle miksując i kolejno puree z dyni. Pod koniec miksowania wlewamy miód. Ciasto przekładamy do keksówki. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut (sprawdzamy czy patyczek będzie suchy). Życzę smacznego 🙂