Gulasz z kiełkami i mięsnymi kuleczkami

Jak urozmaicić zwykły gulasz? 🙂 Wystarczy, że dodamy do niego kiełki i gulasz zmieni smak na bardziej wyrazisty, a jednocześnie zyska całkiem inną formę. Postanowiłam się napracować i do gulaszu zrobiłam kuleczki z mięsa mielonego. Włożony trud na pewno się opłaci, bo danie wygląda wtedy dużo lepiej, jest bardziej zwarte. Taki obiad będzie miłą odmianą dla zwykłych ziemniaków czy zup. Przyznam szczerze, że dzięki dodatkowi kiełków gulasz wydaje się być taki "lekki" 🙂
Gulasz podałam z ryżem, ale świetnie będzie smakował też ze świeżym pieczywem.
Składniki:
  • mięso mielone wieprzowo-wołowe 500g,
  • kiełki sojowe w puszce 410g,
  • bulion cielęcy 300ml,
  • pomidory krojone w puszce 400g,
  • koncentrat pomidorowy 3 łyżeczki,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 por,
  • 3 kolorowe papryki,
  • ryż do podania,
  • wegeta,
  • papryka ostra,
  • sól,
  • pieprz
Przygotowanie:
 

Z mięsa mielonego formujemy małe kuleczki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i rozgniatamy. Pora płuczemy i kroimy w cienkie paseczki. Papryki dokładnie myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Kiełki odsączamy z zalewy.

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy mięsne kuleczki - podczas smażenia posypujemy je wegetą. Gdy mięso będzie zarumienione dodajemy cebulę i czosnek i chwilkę smażymy. Kolejno dodajemy pokrojone papryki i pora - całość zalewamy przygotowanym wcześniej bulionem i dusimy pod przykryciem i dusimy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory wraz z zalewą.
Dokładnie mieszamy i ponownie całość zagotowujemy doprawiając do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Do gotującego się gulaszu wkładamy kiełki, chwilkę razem gotujemy i zdejmujemy z ognia. Gulasz możemy podajemy z ryżem. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Życzę smacznego 😉





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź