Szybkie i dziecinnie proste w przygotowaniu ciasteczka serowe polecają się na Wielkanoc. Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" po nowy pyszny przepis na wielkanocne słodkości 🙂
Z ich przygotowaniem poradzi sobie każdy. Składniki po prostu krótko ze sobą mieszamy i zagniatamy ciasto. Ciasto jest elastyczne, przyjemne w pracy. Rozwałkowujemy je na grubość 5 mm i wycinamy ciastka. Ja wycięłam zajączki, ale może to być tak naprawdę dowolny kształt. A to co sprawia, że ciasteczka są przepyszne to maślana glazura i cukrowa posypka.
Do przygotowania moich ciasteczek wykorzystałam twarożek kanapkowo-sernikowy Mój Ulubiony.
Ciasteczka serowe smakują najlepiej pierwszego dnia od przygotowania. Można się nimi zajadać nawet lekko ciepłymi. Są przyjemnie śmietankowe w smaku, puszyste, z chrupiącą cukrową skorupką. Nie ma nic lepszego niż kubek gorącej herbaty z cytryną i puszyste ciastko.
Te ciastka, których nie uda nam się zjeść od razu przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Składniki na wielkanocne ciasteczka serowe
Aby przygotować serowe ciasteczka potrzebujesz:
- twarożek kanapkowo-sernikowy Mój Ulubiony - możesz użyć twarożku w dowolnym opakowaniu 200g, 450g czy 1kg (wiaderko);
- mleko i olej - pamiętaj, aby wyjąć je wcześniej z lodówki,
- cukier,
- mąkę i proszek do pieczenia oraz szczyptę soli,
- jajko - potrzebne będzie duże jajko, rozmiar L.
- cukier i cukier wanilinowy oraz masło - aby przygotować cukrową posypkę.
Jak przygotować wielkanocne ciasteczka serowe?
Przygotowanie serowych ciasteczek jest niezwykle szybkie i proste. Wystarczą tylko 4 kroki:
- Przygotuj - wyjmij wcześniej składniki z lodówki, aby się ociepliły. Odmierz wszystkie produkty. Blaszki wyłóż papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik.
- Wymieszaj wszystkie składniki i zagnieć ciasto. Najpierw połącz składniki mokre czyli twarożek, jajko, mleko, olej i cukier. A pod koniec dodaj składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sól.
- Ciasto rozwałkuj i wycinaj foremką zajączki. Przed pieczeniem posmaruj ciastka roztopionym masłem.
- Upiecz ciastka na rumiano. Po upieczeniu od razu posmaruj je roztopionym masłem i obtocz w cukrowej posypce.
Gdyby ciasto kleiło się podczas wałkowania to stolnicę podsyp dodatkową mąką.
Twarożek kanapkowo-sernikowy Mój Ulubiony najlepszy do wypieków
Do domowych wypieków używam składników o najlepszej jakości tzn. z najlepszym składem i smakiem. Takie są właśnie produkty marki Mój Ulubiony. Towarzyszą w mojej kuchni od kilku dobrych lat.
Twarożek kanapkowo-sernikowy to naturalny twaróg o pysznym śmietankowym smaku i gęstej konsystencji. Ma bardzo prosty i krótki skład. Nie zawiera substancji konserwujących, zagęszczających i stabilizatorów. Nie wymaga mielenia. Nadaje się idealnie do słodkich wypieków, ale jest także świetną bazą past i sosów. Jest także doskonały do kanapek.
Więcej przepisów z wykorzystaniem twarożku Mój Ulubiony:
- Miniserniczki trzyskładnikowe
- Szybkie rogaliki serowe
- Strucla z nadzieniem serowo-budyniowym
- Serowe pierożki z bananem
Nowy pomysł na wielkanocne ciasteczka - serowe zajączki z cukrową posypką przygotujesz w kilkanaście minut. Reszta to już tylko pieczenie. Są mięciutkie i puszyste, przyjemnie śmietankowe, z chrupiącą skorupką.
Składniki (25 sztuk):
- CIASTKA:
- 130g twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony,
- 1 jajko,
- 50g cukru (1/4 szklanki),
- 4 łyżki mleka,
- 4 łyżki oleju,
- 250g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- POSYPKA:
- 100g masła,
- 100g cukru,
- 1 cukier wanilinowy
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasteczka powinny być w temperaturze pokojowej. Dwie blaszki z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Mieszamy ze sobą składniki posypki czyli cukier i cukier wanilinowy, a masło rozpuszczamy.
W większej misce umieszczamy: twarożek, jajko, cukier, ekstrakt waniliowy, mleko oraz olej. Mieszamy chwilkę razem łyżką do połączenia składników. Dodajemy mąkę, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Zagniatamy gładkie ciasto. Wyrobione ciasto zostawiamy na 5 minut, aby odpoczęło.
Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość 5mm. Z ciasta wycinamy foremką zajączki i układamy je na dwóch blaszkach z wyposażenia piekarnika. Zostawiamy odstępy, bo ciastka urosną podczas pieczenia. Ciastka tuż przed pieczeniem smarujemy roztopionym masłem. Następnie ciastka pieczemy do zarumienienia około 12 minut. Od razu po upieczeniu ciastka smarujemy roztopionym masłem i maczamy z dwóch stron w cukrowej posypce.
Najpierw pieczemy jedną blaszkę ciastek, a potem drugą. Gdy pierwsza się piecze to druga blacha czeka na swoją kolej na blacie. Masłem smarujemy ciastka tuż przed pieczeniem.
Z podanego przepisu uzyskamy 2 blachy ciasteczek.
Życzę smacznego!
Są przepyszne, ja troszkę zmodyfikowalam i zamiast maczać w rozpuszczonym maśle, maczalam w mleku i w cukrze ?
Wyglądają uroczo <3
Witam ile Można przechowywac ciastka?
Kilka dni. One im świeższe tym są lepsze😉
U mnie nie spotkałam nigdzie tego sera. Czy może być twaróg sernikowy z wiaderka?
Tak. To polecam ser z wiaderka Piątnica w takim razie 😍
Ciasteczka są pyszne, łatwo się formują, a efekt finalny zachwyca 🙂
Bardzo dziękuję ♥️
Ciasteczka są przepyszne , mięciutkie i bardzo aromatyczne 😍 Tak nam posmakowały że piekę je już trzecią Wielkanoc 🐰🌿🤗
Cieszę się bardzo! Piękne wyszły 🙂
Ciasteczka piekę już trzecią Wielkanoc 🤗 tak nam posmakowały że muszą być na stole świątecznym 🐰🌿🐰
Wow bardzo mi miło 🙂