Kruche trójkąciki przygotowane tylko z 3 składników: mąki, masła i piwa - zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na pyszny przepis kuchni polskiej czyli ciastka Piwoszki.
Ciastka te są niezwykle proste i szybkie do przygotowania. Ciasto jest elastyczne, przyjemnie się z nim pracuje. Dodatek piwa w wypiekach pewnie już nikogo nie dziwi. Duża popularnością na blogu cieszą się drożdżowe oponki piwne. Piwo w tym przepisie nadaje ciasteczkom niezwykłej kruchości. Czuć delikatny posmak goryczki alkoholu w ciasteczku, ale są one przyjemne w smaku. Wytrawny smak ciastek świetnie współgra ze słodką marmoladą i cukrem pudrem. Ponieważ w cieście nie ma cukru to ciastka przed podaniem obficie oprószamy cukrem pudrem.
Ciastka pozostają smaczne przez kilka dni. Trzymamy je w szczelnie zamkniętym pojemniku. Na pewno są godne spróbowania i upieczenia. Wielkim ich plusem jest szybkość i łatwość wykonania oraz przygotowanie z łatwo dostępnych składników.
Składniki na ciastka piwoszki
Aby przygotować piwoszki potrzebujesz:
- masła - o zawartości 82% tłuszczu. Powinno być miękkie, w temperaturze pokojowej.
- mąki - użyj dodatkowej mąki do podsypywania ciasta podczas wałkowania.
- piwa - świetnie w tym przepisie sprawdzi się także piwo bezalkoholowe czy cydr jabłkowy.
- nadzienie - np. twarda marmolada, nutella, jabłko pokrojone w ósemki.
Jak przygotować ciastka piwoszki?
Przygotowanie tych kruchych ciasteczek jest niezwykle szybkie i proste. Wystarczą tylko 3 kroki:
- Składniki na ciastka umieść w misce i zagnieć jednolite ciasto.
- Ciasto rozwałkuj i pokrój na kwadraty. Wyłóż nadzienie i zlep ciastka w trójkąty.
- Ciastka upiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 18-20 minut.
Więcej przepisów na proste i szybkie ciasteczka
Pyszne trzyskładnikowe ciastka wywodzące się z kuchni polskiej. Ekspresowe w przygotowaniu, przyjemnie chrupiące.
Ciastka Piwoszki
Składniki (30-35 sztuk):
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 250g miękkiego masła,
- 1/2 szklanki piwa,
- DODATKOWO:
- marmolada,
- cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Mąkę, miękkie masło i piwo umieszczamy w misce. Zagniatamy gładkie ciasto. Z ciastem przenosimy się na stolnicę. Rozwałkowujemy je na grubość 3mm. Następnie kroimy na kwadraty o boku 6cm. Na środek każdego kwadratu wykładamy 1 łyżeczkę marmolady. Składamy ciastka na pół formując trójkąty. Dokładnie zlepiamy miejsca łączeń.
Ciastka pieczemy około 18-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, góra-dół.
Po upieczeniu ciastka studzimy i oprószamy obficie cukrem pudrem.
Życzę smacznego!
Serdecznie polecam! Są przepyszne i bardzo proste w przygotowaniu ☺️
Cieszę się, że smakowały 🙂
Czy mozna dodać mąkę orkiszowa zamiast pszennej?
Jeśli chodzi o orkiszową jasną, to tak 😉